SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Lifestyle Auto Novosti MINI E
 
 

MINI E

Ispis

Već odavno je poznato da BMW priprema i razvija verziju MINI-ja koji će u potpunosti biti pokretan električnim pogonom, pa su prve fotografije i podaci za MINI E sasvim očekivani.

Kao što se moglo i očekivati, samo fotografije MINI-ja E nemaju mnogo toga za reći. U suštini karoserija nije pretrpjela nikakve izmjene pa da nije posebno dizajniranih oznaka niko ne bi mogao ni reći da je u pitanju zaista poseban MINI.

Ono što je u svakom slučaju najzanimljivije kod E verzije MINI-ja je njegov električni pogon. Srce sistema predstavlja 260 kilograma teška litijum-ionska baterija čiji je kapacitet još uvijek tajna, a tako će očito i ostati do zvanične premijere. U svakom slučaju ova napredna baterija omogućava MINI-ju E autonomiju od oko 250 kilometara, naravno nakon što je proveo osam sati na punjenju putem priključka na gradsku električnu mrežu.

Elektromotor kojeg pogoni litijum-ionska baterija isporučuje čak 204 KS, što je i više nego dovoljno da se kompenzuje hendikep veće ukupne težine karoserije, uzrokovane baterijom ali i ostatkom tehnologije. Tako će MINI E biti sposoban do 100 km/h stizati za samo osam sekundi, dok će m u maksimalna brzina biti ograničena na skromnih 150 km/h, i to prije svega zbog ograničenih mogućnosti u prenosu snage električnog sistema. Cijeli automobil je težak skoro 1.500 kilograma, pa iako je tolika masa u ovoj klasi automobila nesvakidašnja, MINI E je uspješno koristi za regenerativno kočenje, tačnije za povrat energije u baterije tako samostalno produžava autonomiju kretanja.

Pored jasnih E oznaka na karoseriji koje ovaj MINI odvajaju od njego benzinsko-dizelske braće MINI E se blago razlikuje i u unutrašnjosti, i to prije svega po novim instrumentima. Tako je sada na stubu upravljača analogni pokazivač koji indicira koliki kapacitet baterija je na raspolaganju, dok je i dalje zadržan veliki brzinomjer na centralnoj konzoli, uz također nekoliko digitalnih pokazivača neophodnih za nadzor električnog sistema.

Kao što se moglo i očekivati, MINI E će svoju zvaničnu svjetsku premijeru imati na LA Auto Showu tokom narednog mjeseca, a s obzirom da je tržište hibridnih i električnih automobila upravo najsnažnije upravo u ovom dijelu SAD-a onda i ne čudi ovakav potez uprave BMW-a.

sarajevo-x.com


 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 33 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art