SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Rasvjeta u Godušu

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Rasvjeta u Godušu

Ispis
Stanovnici mjesne zajednice Goduš odlučili su dodatno poboljšati prilike u kojima žive. Naselje do sada nije imalo uličnu rasvjetu ali su se građani samoorganizirali i napravili je sami sebi. Tako su sami postavili stubove, položili kablove i prikupili najveći dio novca za cjelokupan posao.

Ismajil Omerović, predsjednik Mjesne zajednice tim povodom kaže:
- Ako bi čovjek čekao da za sve što mu treba neko drugi poturi leđa, ne bi ništa ni imao. Mi smo procijenili da je jedan od prioritetnijih projekata u našoj mjesnoj zajednici izgradnja ulične rasvjete pa smo krenuli u prikupljanje sredstava. Sa 3 000 KM je pomogla Općina a mi smo prikupili 10 500 što je bilo dovoljno za prvu fazu.

Uz osvjetljenje glavne ulice kroz selo, mještani su osvijetlili i igralište u školskom dvorištu što će omogućiti da se oni mladi i najmlađi bave fudbalom ili košarkom i nakon zalaska sunca.
Projekat je koštao 13 500 konvertibilnih maraka a vodstvo MZ naglašava kako će u narednom periodu raditi i na osvjetljenju cjelokupnog naselja pri čemu bi umjesto dosadašnjih 600 metara bilo postavljeno još 2000 metara rasvjete.

Jedna od karakteristika ovog sela je da je polovica stanovništva trenutno u inostranstvu. To je uostalom zajedničko Godušu i drugim naseljima u općini.  Druga karakteristika je njegova uloga u prethodnom ratu. Goduš je prvo mjesto na koje je izvršena organizirana vojna agresija. Tada, 17. oktobra 1991. godine su se Godušani okupili i uspješno razbili paravojnu skupinu koja ih je iz pravca Rožnja i Skakovice pokušala pokoriti. Ovo naselje je iznjedrilo ukupno 5 Zlatnih ljiljana s time da su trojica još uvijek živi.


FOTOGRAFIJEFoto: Enes O. SapnaOnLine
 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno