SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Dan jabuke 2010!

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Dan jabuke 2010!

Ispis
U organizaciji Mješovite srednje škole i uz podršku općinske uprave, u Sapni je održan privredno-kulturna manifestacija Dan jabuke 2010. Manifestacija je počela defileom djevojaka u narodnoj nošnji a njen cilj je bio višestruk, pa je...

...pored omasovljenja upotrebe ove plemenite voćke značajno bilo podcrtati kako sapanjski kraj ima odlične preduslove za još masovnije bavljenje proizvodnjom, ne samo jabuke nego i drugih vrsta voća.

Tako su se u Sapni okupili brojni Sapnjaci i gosti dajući na taj način značaj i manifestaciji i jabuci koja je uz šljivu najzastupljenija voćka na prostoru općine Sapna. Na čestrnaest štandova poljoprivredni proizvođači su izložili svoje  proizvode od jabuka, poput pekmeza, marmelade, sirćeta a domaćice su dijelile pite i torte od jabuka, tufahije i kolače.

Građani su uživali i u kulturno-zabavnom programu u kojem su učestvovali članovi orkestra MSŠ Sapna i KUD "Merak". Prisutnima se, na radost posebno onih nešto mlađih, obratio i sportista Salko Zildžić koji je učenicima savjetovao konzumiranje barem jedne jabuke dnevno ističući da to čini i sam.

U okviru manifestacije održan je Okrugli sto na kojem se razgovaralo o načinima podrške voćarstvu zatim o sortama jabuke koje uspijevaju u ovim krajevima, ali ponajviše o zdravstvenom aspektu konzumiranja jabuke.

Ideja za organiziranje Dana jabuke potekla je od učenika IV-3 odjeljenja MSŠ Sapna u prošloj školskoj godini, na satima Projektnog rada kod profesora Muharema Hasanovića, koji nam je kao predsjednik Organizacionog odbora rekao:

- Ovaj kraj ima dugu tradiciju uzgoja jabuke pa je bilo i za očekivati da se jedna ovakva priredba organizira. Mi se nadamo da će se ona organizirati i sljedeće godine uz učešće znatno većeg broja izlagača i proizvođača ne samo iz Sapne nego i iz okolnih općina TK i RS, i uz podršku viših istanci vlasti.

Manifestaciju su sproveli profesori i pomoćni radnici MSŠ Sapna uz asistenciju nekoliko nastavnika iz Osnovne škole Sapna, otvorenom ju je uz upućene riječi dobrodošlice proglasio predsjedavajući Općinskog vijeća Ćamil Ahmetović. Nakon održanog Okruglog stola i kulturno-zabavnog programa, prisutni su poigrali i narodno kolo.

FOTOGRAFIJE


Fotografije: Mirza Živčić
 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art