SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: SOL STAV Kolumna Ministar Husić izgubio kompas
 
 

Ministar Husić izgubio kompas

Ispis
Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić (SBB BiH) nedugo nakon preuzimanja mandata upao je u vatru koju je sam zapalio.


Pokušaj da 'blitzkriegom' izvrši smjene u MUP-u Tuzlanskog kantona, te da 'pomete' i Nezavisni policijski odbor TK, propale su nakon što su oštro reagirali vodeći predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Na adresu Skupštine TK stigla su pisma američkog ambasadora u BiH Patricka Moona, OHR-a i šefa Delegacije Evropske unije u BiH Petera Sorensena.

Zajednički imenitelj ovih pisama je da ne postoje razlozi za smjenu Nezavisnog odbora, da se odluke o tome donose ishitreno i da to predstavlja klasično miješanje politike u rad policije. Peter Sorensen je bio nedvosmislen: Smjena Odbora na ovakav način je bez presedana u policijskom sistemu BiH.

Nakon ovih pisama, koja su upućena i na adrese stranačkih šefova nove vlasti u TK-a, Zlatka Lagumdžije (SDP) i Fahrudina Radončića (SBB BiH), skupštinski zastupnici vladajuće koalcije su mudro zaključili da treba 'povući ručnu', pa je već pripremljena smjena Nezavisnog odbora povučena s dnevnog reda Skupštine Tuzlanskog kantona.

Predstavnici međunarodne zajednice još su oštriji na sastancima iza zatvorenih vrata.

Da se 'malo pretjeralo' s preuzimanjem kontrole nad policijom, shvatili su i u SDP-u i u SBB BiH. Zbog toga nije bilo nikakvih reakcija, već je mudro poslušan 'savjet' koji je stigao iz Ambasade SAD, OHR-a i Delegacije EU.

Iako je poruka bila nedvosmislena, ministar Husić je očito nije shvatio. On sve vrijeme ne vidi u čemu je problem, a opravdanje za svoje postupke traži u, kako ga naziva, 'skandaloznom zakonu'.

Čak i nakon što je pozvan na 'roditeljski sastanak' u Sarajevo, na kojem je razgovarao (tačnije slušao šta mu imaju reći) sa Richardom Woodom, šefom sekcije za sprovođenje zakona u Delegaciji Evropske unije u BiH i Ole Hammerom, političkim savjetnikom ambasadora Petere Sorensena, ministar Husić istrajava u tome da su 'svi ukrivu, a on upravu'. U saopćenju koje je nakon posjete Sarajevu izdao MUP Tuzlanskog kantona navodi se kako je ministar Husić upoznao sagovornike sa "posljedicama koje su proizvele skandalozne izmjene Zakona o policijskim službenicima TK-a iz decembra 2011. godine".

U svakoj bi zemlji bilo skandalozno da ministar zakone koje je dužan provoditi naziva skandaloznim.

Naime, čak i da zakon nije dobar, on je važeći, što će reći da ministar Husić, kao i svako drugi, dužan da ga poštuje. Ukoliko, pak, ministar misli da zakon ne valja, procedura je jasna - pokrenu se izmjene, o njima raspravlja Vlada, predloži ih Skupštini i ona ih usvoji. Jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Sve bi to (valjda) trebao znati i jedan ministar.

Da stvar bude do kraja paradoksalna, izmjene zakona koje ministar Husić naziva skandaloznim prihvatila je Vlada čiji je on sada član, a zatim jednoglasno usvojila i Skupština Tuzlanskog kantona, uključujući i zastupnike (i dalje vladajućeg) SDP-a i Husićevog (tada opocizionog) SBB BiH. Na ove izmjene zakona primjedbe nisu imali ni u OHR-u i u EUPM, a gotovo identičan zakon je na snazi i u svim drugim kantonima.

Sve ovo zna ili bi trebao znati i ministar Husić, osim ako nije 'obolio' od česte boljke ovdašnjih ministara - da misli kako svijet počinje s početkom njegovog mandata.

Elvir Huremović, bportal.ba
 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 39 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art