Ovdje ste:: Sport Košarka u Sapni KK Spars, klub jednog Sapnjaka
 
 

KK Spars, klub jednog Sapnjaka

Ispis
Mladi košarkaši Sparsa na prvom kvalifikacionom turniru juniorske Eurolige u Rimu osvojili su prvo mjesto u grupi i izborili plasman na završni turnir u Londonu. Ovo će biti prvi put da jedan tim iz BiH učestvuje u završnici ovog prestižnog takmičenja.

Sparsi su u konkurenciji još sedam ekipa iz Italije, Španije, Grčke i Turske turnir završili sa skorom 4-0 i tako su postali prva ekipa koja je osigurala ulaznicu za završni krug Nike International Junior Tournamenta u Londonu, koji se u isto vrijeme održava s Final four turnirom Eurolige.

U finalnom susretu sarajevski klub je napravio podvig savladavši turski Fenerbahče sa 73:55.

Zašto je ova vijest značajna za Sapnu i Sapnjake?

Predsjednik kluba je Nihad Selimović, iznimno uspješni Sapnjak sa prebivalištem u Sarajevu. Osim što je uključen u svijet košarke Selimović je predsjednik upravnog odbora Univerziteta u Travniku. Nama je poznatiji kao dio porodice koja se uspješno bavi biznisom u Sapni. Naime, Selimovići posjeduju Skladište građevinskog materijala, dio kojeg i sami proizvode a posjeduju i mlin za pšenicu, jedini na našoj općini.

Vratimo se KK Sparsima i njihovom uspjehu u Rimu te planovima za završni turnir Eurolige u Londonu.


"U London idemo s velikim ambicijama, nadamo se da ćemo u Sarajevo donijeti još važniji trofej. Svi rezultati koje postižemo u našim ligama rezultat su kvalitetnog rada u svim selekcijama kluba. I prošle godine smo imali ekipu za velike domete, ali nam je samo nedostajalo iskustvo", rekao je Selimović.

Trener Marko Trbić je istakao da su njegovi mladi igrači od početka vjerovali u sebe i da je to bilo presudno.

"Još na prošlogodišnjem kvalifikacionom turniru u Barceloni vidjeli smo da nam je mjesto među najboljim evropskim juniorskim ekipama. Djelovali smo sigurno i bili uvjereni da nećemo izgubiti. Za nastup na završnom turniru moramo još mnogo trenirati, svjesni da nam samo rad može donijeti uspjeh", rekao je Trbić.

Kapiten ekipe Nedim Buza naglasio je da je ovo veliki uspjeh za klub i bh. košarku.

"Nevjerovatan je osjećaj da smo izborili nastup u Londonu. Nadam se da ćemo se i tamo pokazati u što boljem svjetlu", rekao je Buza, koji je s Aleksejem Nikolićem i Đokom Šalićem izabran u najbolju petorku turnira. Osim toga Šalić je proglašen za MVP-a turnira.

Uz ekipu Sparsa za titulu najbolje evropske juniorske ekipe za sezonu 2012./2013. u Londonu će se od 9. do 12. maja boriti pobjednici ostala tri kvalifikaciona turnira koja će se u januaru i februaru igrati u L'Hospitaletu (Španija), Šiauliaiju (Litvanija) i Beogradu (Srbija).
 
 
 
 

CB Login