SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Ostvarenje sna kalesijskih 'Sanjara'
 
 

Ostvarenje sna kalesijskih 'Sanjara'

Ispis
Iz produkcije EastWest Centra u Sarajevu po pravili izlaze dobre stvari. Na vidiku je još jedna. Ovaj put radi se o dokumentarnom filmu ‘Sanjari’ režisera Nermina Hamzagića, koji kroz film priča priču dvojice provincijskih dječaka koje je premlatio načelnikov sin jer su javno, kroz pjesmu, prozvali njegovog babu. Ovo je zemlja u kojoj se zbog pjesme mogu dobiti batine. ‘Zastrašujuće’, kaže reditelj Hamzagić u intervjuu za Sarajevo-x.com. U produkciji EastWest Centra Sarajevo objavljuje se, sudeći prema najavama, još jedno vrijedno djelo, ovaj put u formi dokumentarnog filma. Nastavljate se baviti zaboravljenim socijalnim miljeom i posebno pitanjima mladih u njemu. Šta Vas je konkretno inspiriralo za 'Sanjare'?

Profesor Haris Pašović mi je ispričao priču o Samir Kariću i Amiru Muminoviću, hip-hoperima iz Hajvaza, malog sela pored Kalesije, na koje je naišao listajući crne hronike dnevnih novina u procesu istraživanja za predstavu "Klasni neprijatelj“.

"AS Dreamersi“ (Amir i Samir - sanjari) napisali su angažovan tekst s namjerom da ukažu na probleme u sredini u kojoj žive. Napisali su pjesmu "Balada o jednom gradu", kritikujući stanje u gradu Kalesiji i ukazujući na neodgovornost tamošnjih institucija vlasti. Zbog toga ih je pretukao načelnikov sin.

Priča dva momka, koji iz jedne male sredine odlaze na svjetsku turneju, zapravo je vrlo ohrabrujuća. U haosu u kojem živimo, Samir i Amir su uspjeli da se izbore za svoju životnu priliku i da je iskoriste. Njihova priča je priča naše generacije. Generacije koja u sjećanjima ima rat, te koja živi u dezorijentisanom, haotičnom društvu. Njihova odlučnost i hrabrost da pronađu svoje mjesto u društvu je nešto na što bi se trebalo ugledati.

Interesantna je svakako ova priča u kojoj sin načelnika opštine Kalesija napada dvojicu mladih hip-hopera jer u svojim buntovničkim pjesmama spominju načelnika kao personifikaciju javne ličnosti odgovorne za brigu o njima. Ona zapravo i održava i bit filma – atak na ličnu slobodu pojedinca i oduzimanje prava na izražavanje. Da li je to postavljeni kontekst?

Zastrašujuća je, ali ne i iznenađujuća, pomisao da u Bosni i Hercegovini možete dobiti batine zbog teksta pjesme. Ako se to desilo njima, onda se to može desiti svima nama.

Film "Sanjari“ govori o generaciji mladih ljudi koja tek treba da se izbori za slobodu i pravo glasa. U slučaju Samira Karića i Amira Muminovića, sredina je poslala jasnu poruku svima koji imaju kritičan pogled na našu stvarnost.

Samir i Amir su imali sreću što napad na njih nije prošao nezapažen. Svakako da je tome doprinio i njihov angažman na predstavi "Klasni neprijatelj“. No, šta je sa slučajevima za koje javnost i ne sazna? Film treba da bude jedno veliko upozorenje svima onima koji misle da batinama i inim represivinim metodama mogu zataškati istinu. No, isto tako, on upozorava sve one koji sebe smatraju slobodnim da se za slobodu stalno treba boriti. Biti slobodan, u slučaju Amira i Samira, značilo je izdići se iznad sredine u kojoj žive, a istovremeno biti svjestan da se izlažu opasnosti koja ih vreba u istoj toj sredini. Imali su stav i potvrdili su da su slobodni ljudi.

Hip-hoperi iz Kalesije su već uključeni u izvedbu "Klasnog neprijatelja". Na kakav ih način gledamo u filmu?

Film "Sanjari" zamišljen je kao road movie u kojem pratimo Samira i Amira na svjetskoj turneji East West Centra sa predstavom "Klasni neprijatelj“. Zajedno sa njima upoznajemo sredine u koje dolaze, kroz njihovu prizmu doživljavamo Singapur, Edinburg, Rumuniju, Beograd, Novi sad, Suboticu, ali i Sarajevo i Srebrenicu... Svjedoci smo ostvarenja njihovih snova, naizgled vrlo običnih, ali za njih velikih. Prisustvujemo njihovom otkrivanju nepoznatog, ali i suočavanju sa predrasudama i strahom.

Kakvu poruku suštinski želite prenijeti prikazivanjem ovog filma, odnosno šta želite postići? Ipak, radi se o angažiranom djelovanju.

Filmom "Sanjari“ želio bih ohrabriti svoju generaciju da se bori za slobodu i snove. Iako živimo u sredini koja se opire promjenama i koja se suprotstavlja novom i drugačijem, priča Samira i Amira, ali i ansambla predstave "Klasnog neprijatelja“, dokazuje da je to moguće.

Kakve ambicije imaju "Sanjari", da li da dožive ono što je doživio "Klasni neprijatelj" ili prvenstveno imate u planu Bosnu i Hercegovinu i promociju u njoj, jer govori ipak o jednom problemu posebno izraženom kod nas?

Uspjeh kakav je imala predstava "Klasni neprijatelj“ je svakako nešto što je posebno i nešto čemu težim i bio bih sretan kada bi film "Sanjari“ mogao doživjeti isti takav uspjeh, no da li će se to i ostvariti, teško je reći. Prvenstveno mi je cilj da film vidi što je moguće veći broj ljudi. Film ukazuje na probleme koji nisu samo zastupljeni kod nas, te u tome vidim mogućnost da bude zanimljiv gledaocima i van Bosne i Hercegovine.

Pjesma koja je pokrenula priču

Balada o jednom gradu

Opština šuti i godinama drijema

Kakav je ovo grad koji parka nema,

Polomljene klupe dok pijane grupe

Ovdje strah siju, a policajci se kriju

Polome ti rebra i puknu arkade

Zatvorite MUP kad ništa i ne rade...

Urade jednu cestu, onako pred izbore,

Pa im trebaju tri godine da se malo odmore,

A mi ćemo samo glasat' i bit' opet glupi

Pa nek načelnik najnovijeg pasata kupi...

 

(autori Amir Muminović i Samir Karić)  

 

sarajevo-x.com 

 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 158 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art