Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Obilježena godišnjica otpora u Godušu
 
 

Obilježena godišnjica otpora u Godušu

Ispis
Osamanaesta godišnjica prvog organizovanog otpora oružanoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježena je u subotu u Godušu. Tom prilikom priređen je i prigodan program kako bi se podsjetilo na dane kada su Godušani predosjetili da se agresija sprema na našu zemlju i počeli se organizovati.


Jedan od onih koji su učestvovali u otporu je Juso Jusić - Bonzo. Kako nam je kazao, Goduš je specifično mjesto jer je okupljanje borca u tom mjestu, koji su se bili spremni suprotstaviti agresoru počelo maja 1991. godine, ali je prvi put oružani otpor zabilježen na 17. oktobra 18 godina. Dodao je da je odbrana Goduša i bila značajna i za regiju, posebno za Tuzlu. Komandant 24. divizije Armije RBiH, Salih Malkić je kao gost u Godušu podsjetio na značaj otpora mještana ovoga kraja. Presudno je po njemu bilo što su Godušani bili svjesni da će agresor napasti i što nisu pomišljali na predaju oružja.


Kako oni koji su svoj život ugradili u temlje slobode za građane naše zemlje ne bi bili zaboravljeni, u Godušu su izgradili spomen obilježje koje još uvijek nije otvroreno ali su zarvršni radovi u toku. Za tu svrhu je izdvojeno oko 40.000 KM, a najveći dio su finansirali mještani.

U Godušu je priređen i kulutno-zabavni program, a nakon toga je upriličeno i narodno veselje.

FOTOGRAFIJE



POZICIJA


Mapa na gMaps

Tekst: Radio Glas Drine (edit SoL), foto: Skyline, SoL

 
 
 
 

CB Login