SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Promoviran dokumentarni film
 
 

Promoviran dokumentarni film

Ispis

Sapna je u prethodnom ratu bila teritorij na kojem su se slomile dvije velike neprijateljske ofanzive, "Seminar" u decembru 1993. godine i "Čekić i nakovanj" u 1995. 


Bile su to ofanzive u kojima se nastojao odbraniti goli život civila u tadašnjim slobodnim teriorijama općina Teočak i Zvornik. Sapnjak Kemal Duraković, sa privremenim boravištem u Holandiji, je kroz svoje dnevnike dokumentovao dogadaje koji su se tokom rata zbivali na ovim prostorima. Nakon rata, na osnovu tih dnevnika nastalo je četverotomno djelo "Na istočnom bedemu Bosne", referentno djelo o svakodnevnom životu Bošnjaka tokom agresije na BiH. 

Duraković je vođen željom da se ne zaborave najveći heroji ovoga kraja započeo sa snimanjem nekoliko dokumentarnih filmova. Prvi od njih promoviran je u Sapni a govori o velikom borcu, Rahmi Okanoviću - Štraki. Riječ je o borcu koji se isticao svojom hrabrošću a zračio optimizmom i vedrim duhom. Nažalost, u januaru 1995. godine, iz neutvrđenih razloga digao je ruku na sebe i okončao život samo mjesec dana prije zakazanog vjenčanja.

- Prošlo je 16 godina od potpisivanja Dejtona niko ništa ne priča o onima koji su stvorili uslove za Dejton. Dakle, borci su zaboravljeni pa i oni koji su dali svoje živote. Rahmo Okanović - Štrako je posebna priča, jer je bio kao vojnik JNA u Sloveniji i Hravatskoj u vrijeme ratova u tim republikama. On je već imao PTSP prije nego smo mi osjetili za rat i to je jedan od razloga da ukažem da su ljudi sa PTSP nepredvidljivi i da im se treba pokazati veća pažnja, kaže Duraković.

Nesumnjivo je da ovaj dokumentarni film, zasnovan na razgovoru sa njemu najbližim saborcima, prijateljima i članovima porodice predstavlja nemjerljiv doprinos nastojanju Bošnjaka da ne zaborave ratne strahote kroz koje su prošli a mladima nudi mogućnost da shvate ono što se desilo. Da se ne bi ponovilo.


FOTOGRAFIJE
 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 48 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art