SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Vodenica i vrijeme
 
 

Vodenica i vrijeme

Ispis

Kada je rahmetli Adem Muratović iz Šetića u blizini Sapne 1960. godine počeo graditi vodenicu, nije mogao ni slutiti šta će se sve izdešavati u dolini potoka Kapavica. Gradio ju je čitavu godinu dana, konstruišući vodenički mehanizam i kopajući kanal za vodu. Od nje je prehranjivao desetočlanu porodicu.

Danas, 51 godinu kasnije, vodenica još uvijek melje, još uvijek pomaže u prehranjivanju porodice Muratović. Ali, od svoje izgradnje do danas svjedočila je brojnim i bolnim događajima. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, mještani Šetića su morali napustiti svoje domove kako bi spasili živu glavu. Adem je, ipak, odlučio da ostane na svom kućnom pragu. Njegova želja da ostane na svome i uzda se u najbolje ga je koštala života. Stradao je jer je musliman koji je vjerovao da ga dojučerašnje komšije ipak neće označiti kao nekoga ko im je prijetnja. I pogriješio.

Njegov najmlađi sin, trideset sedmogodišnji Rešid Muratović, odlučio je nakon rata da se vrati na svoje, kao što je to učinila i većina Šetićana. Kao ratni vojni invalid živi od sitnih poljoprivrednih poslova i od invalidnine. Rešid ima petočlanu porodicu. Najstarija kći, Melisa, odlična je učenica gimnazije, Enisa pohađa osnovnu školu a Enis će tek na jesen sjesti u školsku klupu.

U spomen na svoga oca je odlučio da obnovi staru vodenicu, da je osposobi do pune funkcionalnosti. Danas je to jedina vodenica u sapanjskom kraju u koju mnogi donose žito ili pšenicu na mljevenje. Kvalitet je, kažu, izniman pa je to jedan od najvećih razloga što je ona u periodu od jeseni do proljeća u punom pogonu.

- Vodenica može samljeti oko 300kg žita, ali svaki dinar koji tako dođe u kuću je sigurno halal-para, pa mi je još draža i milija - priča Rešid dok nam pokazuje mehanizam pomoću kojeg voda pokreće žrvanj.

- Nedavno mi je dolazio nekakav čovjek koji mi je ponudio da otkupi vodenicu, ali ne postoji novac za koji bih to uradio! - naglašava naš domaćin kojemu vodenica donosi skroman prihod, ali je njena sentimentalna vrijednost mjerena nekim drugim vrijednosnim parametrima.


FOTOGRAFIJE


 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 69