SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Vodenica i vrijeme
 
 

Vodenica i vrijeme

Ispis

Kada je rahmetli Adem Muratović iz Šetića u blizini Sapne 1960. godine počeo graditi vodenicu, nije mogao ni slutiti šta će se sve izdešavati u dolini potoka Kapavica. Gradio ju je čitavu godinu dana, konstruišući vodenički mehanizam i kopajući kanal za vodu. Od nje je prehranjivao desetočlanu porodicu.

Danas, 51 godinu kasnije, vodenica još uvijek melje, još uvijek pomaže u prehranjivanju porodice Muratović. Ali, od svoje izgradnje do danas svjedočila je brojnim i bolnim događajima. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, mještani Šetića su morali napustiti svoje domove kako bi spasili živu glavu. Adem je, ipak, odlučio da ostane na svom kućnom pragu. Njegova želja da ostane na svome i uzda se u najbolje ga je koštala života. Stradao je jer je musliman koji je vjerovao da ga dojučerašnje komšije ipak neće označiti kao nekoga ko im je prijetnja. I pogriješio.

Njegov najmlađi sin, trideset sedmogodišnji Rešid Muratović, odlučio je nakon rata da se vrati na svoje, kao što je to učinila i većina Šetićana. Kao ratni vojni invalid živi od sitnih poljoprivrednih poslova i od invalidnine. Rešid ima petočlanu porodicu. Najstarija kći, Melisa, odlična je učenica gimnazije, Enisa pohađa osnovnu školu a Enis će tek na jesen sjesti u školsku klupu.

U spomen na svoga oca je odlučio da obnovi staru vodenicu, da je osposobi do pune funkcionalnosti. Danas je to jedina vodenica u sapanjskom kraju u koju mnogi donose žito ili pšenicu na mljevenje. Kvalitet je, kažu, izniman pa je to jedan od najvećih razloga što je ona u periodu od jeseni do proljeća u punom pogonu.

- Vodenica može samljeti oko 300kg žita, ali svaki dinar koji tako dođe u kuću je sigurno halal-para, pa mi je još draža i milija - priča Rešid dok nam pokazuje mehanizam pomoću kojeg voda pokreće žrvanj.

- Nedavno mi je dolazio nekakav čovjek koji mi je ponudio da otkupi vodenicu, ali ne postoji novac za koji bih to uradio! - naglašava naš domaćin kojemu vodenica donosi skroman prihod, ali je njena sentimentalna vrijednost mjerena nekim drugim vrijednosnim parametrima.


FOTOGRAFIJE


 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art