SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Kantonalna vlast pokazuje sve veću nesposobnost
 
 

Kantonalna vlast pokazuje sve veću nesposobnost

Ispis
Nakon implementacije izbornih rezultata iz 2010. godine u Tuzlanskom kantonu i inauguriranja Vlade TK-a, došlo je do osjetnog smanjenja priliva pomoći boračkoj populaciji sa područja Općine Sapna.

Naime, u 2011. godini okončan je postupak odobravanja bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba a pripadnicima boračke populacije sa naše općine odobrena su sredstva u iznosu nešto višem od 200.000,00 KM. Obično su ova sredstva bila realizovana do kraja budžetske godine u kojoj su i odobrena ali ovaj put se to nije desilo. U 2011.godini kasnilo se i sa objavljivanjem Javnog oglasa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima a na Javni oglas koji je raspisan tek pred sami kraj 2011. godine, ne kao do sada odmah na početku školske/akademske godine, prijavio se veliki broj aplikanata sa prostora naše općine.

Za više od 150 učenika i studenata sa prostora općine Sapna, resorno ministarstvo je prema preliminarnoj rang listi odobrilo stipendije a radi se o sredstvima koja ukupno iznose oko 150.000,00 KM samo za učenike i studente sa prostora općine Sapna. I nakon tri mjeseca još uvijek nisu utvrđene konačne liste a samim time kasni i realizacija sredstava predviđenih za te namjene koja je u prethodnim godinama obično počinjala prije završetka budžetske godine. Nekoliko desetina zahtjeva za razne vidove pomoći pripadnicima boračke populacije je odobreno krajem 2011. i početkom 2012. godine ali uplate sredstava po tim rješenjima i nakon tri mjeseca nema pa je i na taj način 10-15.000,00 KM još na čekanju.

Kasni i realizacija besplatne podjele markica premije zdravstvenog osiguranja za 2012. godinu, koja je u prethodnim godinama obično počinjala krajem januara a završavala se do kraja marta, pa je upitno kome i zbog čega će se ove markice dijeliti možda sredinom ili krajem godine. Borci i članovi njihovih porodica po Zakonu su oslobođeni učešća u ostvarivanju zdravstvene zaštite i u prethodnim godinama ovo pravo je ostvarivalo više od 3.200 boraca i članova njihovih porodica.

Dakle i u ovom segmentu borci sa prostora Općine Sapna su trenutno zakinuti za više od 60.000,00 KM. Pitamo se da li će Vlada TK-a u skorijem roku uspjeti realizovati svoje obaveze iz 2011. godine ako se zna da gotovo iste dolaze i u 2012.godini, ili će ova Vlada jednostavno izvršiti proljećno obrezivanje grana koje više ne cvjetaju.
 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 123 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art