Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Lovačko društvo vrijedno radi
 
 

Lovačko društvo vrijedno radi

Ispis
U Lovačkom društvu „HUSIĆ MUSTAFA ČEKTALO“ u posljednje vrijeme vodi se niz aktivnosti. Najznačajnije se odnosi na uređenje lovačkog doma i otvorenje sezone na srneću divljač.

Od juna je otvoren lov ne srneću divljač i bit će otvoren do 2. septembra, nakon čega će uslijediti lov na lisicu, divlju mačku, divlju svinju i zeca od 14. oktobra i trajat će do 6. januara 2013. godine. Godišnjim planom gazdovanja predviđen je odrstrijel 19 komada srneće divljači a od toga broja do sada ih je ustrijeljeno već 14.

Treba se istaći da su vrijedni lovci uredili prizemlje lovačkog doma koji se nalazi kod Zelenog vijera na ulazu u Sapnu, u kojem je otvoren i restoran. Od prije nekoliko dana i plato ispred doma je asfaltiran pa svi koji dolaze u Sapnu prvo što će vidjeti je upravo glavna adresa sapanjskih lovaca.

Lovačko društvo „HUSIĆ MUSTAFA ČEKTALO“ Sapna, inače, egzistira od 12.08.1993. godine i gravitira prostorima Općine Sapna. Društvo je rad počelo sa najtežim trenutcima ratnih dejstava. Od dana formiranja pa do danas društvo se svakog dana povećavalo tako da sada broji oko 300 članova, od toga je 25 počasnih.

Pokriva lovnu površinu od oko 14 000 ha. Od toga je lovno produktivna površina od oko 10 000 ha. Lovište ima brdsko-planinski karakter u kojem je zastupljena srneća divljač, zec, divlja svinja, lisica, mačka, kuna, jazavac, u maloj mjeri medvjed, vuk i fazan.

Iz društva kažu da je krivolov sveden na minimum uz otvorena s tim da postoje neriješena pitanja sa lovcima iz Teočaka koji vrše lov na prostoru koji pokriva ovo lovačko društvo.Foto: M.B. i Facabook
 
 
 
 

CB Login