Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Dan jabuke i pekmeza 2012.
 
 

Dan jabuke i pekmeza 2012.

Ispis

Mješovita srednja škola Sapna je i ove godine bila organizator i domaćin manifestacije pod nazivom „Dan jabuke i pekmeza“. Ovogodišnja, treća po redu, manifestacija je održana u dvorištu škole a počela je defileom mladih u narodnoj nošnji kroz sapanjske sokake.

 

Tokom dana bili su izloženi uzorci domaće jabuke, proizvodi od jabuke, ali i alati za tradicionalno spravljanje jabučnog soka i pekmeza.

- Naša sredina obiluje zasadima voća pa je značaj ovakve manifestacije tim prije veći jer samo ako mi sami budemo promovirali jabuku kao našu tradicionalnu vrijednost možemo očekivati da budemo prepoznati takvima u znatno širim okvirima, kazao je na otvaranju Admir Selimović, direktor škole.

Nakon otvaranja i kulturno-zabavnog programa koji su izveli članovi KUD "Merak" upriličen je okrugli sto posvećen jabuci i pekmezu, a promotori Jusuf Omerović i Velid Bešić su govorili o historijskom kontekstu razvoja i raznolikosti jabuka ovog podneblja. Bilo je i govora o različitim projektima koji se održavaju u ovoj obrazovnoj ustanovi a koji za cilj imaju popularizaciju jabuke - kraljice voća.

Manifestaciji su prisustvovali i federalni ministar obrazovanja Damir Mašić, pomoćnica ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mersija Jahić, direktor PPZ-a TK Adem Šehidić, savjetnik u PPZ-u Hariz Agić, ministar za raseljena lica i izbjeglice Sead Hasić, poslanici u Domu naroda Federacije BiH Hajrudin Bećirević, Mehdin Selimović i Ramiz Zahirović, načelnik Ismet Omerović i poslanik u Skupštini TK Senad Alić.


 
 
 
 

CB Login