SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: Vijesti Poslije rata Incidenti u Bratuncu i Srebrenici
 
 

Incidenti u Bratuncu i Srebrenici

Ispis

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta jučer su, u sklopu obilježavanja "dana stradanja Srba u Bratuncu", sa zgrade bratunačke općine skinuli zastavu BiH, odnijeli je u dvorište obližnjeg ugostiteljskog objekta čiji je vlasnik Beriz Merdžić, te urinirali i pljuvali po njoj. "Siđi Rašo..."

Grupa četnika, odjevena u majice s likom zločinca Ratka Mladića, već od ranog jutra započela je orgijanje po Bratuncu da bi potom došli u Merdžićev ugostiteljski objekt, koji se nalazi neposredno ispred zgrade Općine, vrijeđali njega i njegovu suprugu, a kasnije puštali pjesme koje veličaju ratne zločince.

- Oko pola osam u moj objekt ušla su četiri mladića koji su na sebi imali majice s likom Ratka Mladića. Jeli su, uredno platili i izašli, ali se nakon kraćeg vremena jedan od njih vratio, ušao u toalet i počeo puštati pjesmu "Siđi Rašo sa planine", zatim pjesme uz gusle... U to vrijeme grupa mladića "motala" se oko zastave koja je stajala na zgradi Općine - ispričao nam je Beriz, koji je više puta provociran otkako se vratio u Bratunac.

Merdžić dalje priča kako je kasnije vidio da je zastava BiH bačena u njegovu avliju. Obilježje naše države bilo je popljuvano, a na njemu su bili vidljivi i tragovi mokraće.  

Na zgradi općine nema bh. zastave


Četničko okupljanje jučer je upriličeno i u Srebrenici, dan nakon što su u Potočarima ukopane 534 žrtve srebreničkog genocida. Članovi Ravnogorskog četničkog pokreta prošetali su ulicama ovog grada u majicama s likom krvoloka Mladića. Sve vrijeme policija RS mirno je posmatrala šetnju četnika Rume i Ravne Gore i članova četničkog pokreta "Obraz" i ponovno vrijeđanje žrtava genocida.

"Očistiti...od islama..."

Petnaestak članova četničkog pokreta zadržalo se u kafani u centru Srebrenice, a nakon "ceremonije obilježavanja stradanja Srba" u Domu kulture neki od članova "Obraza" šetali su gradom pjevajući četničke pjesme i aludirajući na ponavljanje 1995. kroz stihove: "Srbija će ako treba sama očistiti Balkan od islama".

Dok su izlazili iz Doma kulture neki četnici su skandirali: "Ovo je Srbija", na što im je Zulfo Salihović, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica, koji je bio posmatrač, odgovorio: "Ovo je Bosna". Odgovoru su se pridružile i tri djevojke iz lokalnog kafića ponavljajući: "Ovo je Bosna", a jedna od njih je, izrevoltirana četničkim parolama, s mobitela pustila muziku koja je zvučala poput turske. U ovom momentu policija RS promptno je reagirala - njeni pripadnici odmah su došli ispitati djevojke.

Uz to, našoj novinarki, koja je bila na licu mjesta, jedan po policajaca je vičući ponavljao da se skloni jer "ometa sigurnost i provocira", onemogućivši joj tako da radi svoj posao.

Inače, i u Bratuncu i u Srebrenici jučer je bio uočljiv povećan broj automobila sa srbijanskim tablicama.

Hipoteka srebreničkog genocida

- Cijeli svijet u subotu je vidio šta su zločinci iz srpskog naroda uradili u Srebrenici. Oni koji se ne mogu pomiriti s tim na svaki način nastoje pokazati svoje zločinačke zube misleći da je još na vlasti Radovan Karadžić. Na njihovu žalost, ali i na sramotu općinskih i entitetskih institucija, iživljavanje na državnoj zastavi i zastrašivanje bošnjačkih povratnika u Bratuncu govori, ustvari, o primitivizmu kao osnovi zločinačke matrice velikog broja ljudi nad čijom glavom stoji hipoteka srebreničkog genocida - kazao je "Avazu" Ramiz Salkić, predsjednik Bošnjačkog kluba SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS, inače iz Bratunca.

Zašto niko ne reagira

- Ne znam kako normalan svijet i civilizacija ovo shvata i kako niko ne reagira niti sankcionira ovo ponašanje. To je ono što Srebreničanima daje strah šta nam se može dešavati - kazao je Damir ef. Peštalić nakon što su četnici prošetali ulicama Srebrenice.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", kazala je da žrtve genocida u Srebrenici svakog dana susreću zločince te da okupljanje četnika nije ništa novo za ljude koji žive u ovom gradu.

 

Izvor: Dnevni avaz

 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 84 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art