Ovdje ste:: Lifestyle Auto Novosti Šta je zimska oprema za vozila?
 
 

Šta je zimska oprema za vozila?

Ispis

Prema Zakonu o odnovama bezbijednosti o saobraćaju, od 15. novembra do 15. aprila obavezna je upotreba zimske opreme. A šta je zimska oprema prema zakonu?

a/ za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1. zimski pneumatici na sva četiri točka, zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sledećim oznakama:MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b/ za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1. zimski pneumatici na pogonskim točkovima, zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sledećim oznakama:MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

kalesijske-novine.com
 
 
 
 

CB Login