Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Udruženje invalida dobilo računar

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Udruženje invalida dobilo računar

Ispis
Udruženje invalida općine Sapna, koje se primarno bavi pitanjima neratnih i civilnih invalida djeluje tek dvije godine ali je svojim radom podstakla nadležne da ovoj populaciji stanovništva više pomažu u pronalaženju zaposlenja i uopće podizanju razine kvalitete života.

Udruženje broji oko tridesetak lica sa urođenim ili stečenim invaliditetom koji su kroz ovaj način organizovanja već dosegli neke od svojih programskih ciljeva. Organizovali su nekoliko seminara, treninga i proveli nekoliko projekata koji su imali za cilj da upoznaju invalidna lica sa mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije. Kroz organizovanje različitih humanitarnih akcija za nabavku ortopedskih pogala za nekoliko lica organizovane su i akcije prikupljanja novčanih sredstava za najugroženije.

Jedan od osnovnih zadataka Udruženja jeste da se članovi upoznaju sa zakonom stečenim pravima koja mogu iskoristiti. To je, kako ističu u Udruženju već dobrano ispunjen zadatak a pred realizacijom je jedan isto tako bitan projektni zadatak.- Upravo započinjemo sa realizacijom projekta anketiranja invalidnih lica sa prostora općine s ciljem prikupljanja podataka koji će biti pohranjeni u bazu. Time ćemo steći tačan uvid u stanje u kakvom se korpus invalidnih lica nalazi, kakve su im potrebe i životni uslovi - ističe Hazim Junuzović, predsjednik ovog udruženja.

Junuzović ističe odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom, općinskom administracijom i drugim udruženjima a posebno je zahvalan općinskom načelniku koji im je donirao nov računar kako bi napravili već pomenutu bazu podataka.

- Zahvaljujući sluhu na koji nailazimo u Općini, možemo kazati kako smo možda jedna od rijetkih općina u Federaciji BiH koja vodi računa o neratnim invalidima. Računar koji smo dobili od načelnika će nam omogućiti da kvalitetno provedemo anketiranje ali smo sretni što ćemo  njime biti u mogućnosti realizovati još puno projekata - za kraj će Junuzović.
 
 
 
 

CB Login