Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Otvoren kompleks Šehidsko mezarje

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Otvoren kompleks Šehidsko mezarje

Ispis
U subotu, 18. septembra je u naselju Mahmutovići u općini Sapna na svečan način otvoren kompleks "Šehidsko mezarje" koje obuhvata mesdžid, Šehidsko turbe i česmu. Izgradnja kompleksa je počela ljetos a završena prije nekoliko dana.

Radovi su podrazumijevali natkrivanje šehidskih nišana, izgradnju zgrade mesdžida i česme, uređenje prilaznog puta i zelene površine. Ukupna vrijednost radova je iznosila oko 200 000 konvertibilnih maraka od čega su 50 000 prikupili mještani Selimovića i Mahmutovića ali i drugi dobrotvori a 150 000 je donirao vakif Jusuf ef. Latifović. Efendija Latifović je rođen u ovom naselju ali već dugo godina živi u Bosanskoj krajini. Ipak, kroz učešće u brojnim akcijama koje su pokrenute u Selimovićima i Mahmutovićima pokazao je kako nije zaboravio svoje rodno mjesto.

Završetkom uređenja ovog lokaliteta stekli su se i uslovi za obnavljanjem dovišta koje je bilo aktuelno sredinom prošlog stoljeća. Osim toga u mesdžidu će se održavati i drugi vjerski sadržaji, manifestacije i edukacija.

Svečanosti otvaranja je prisustvovao veliki broj mještana, gostiju iz cijele BiH i zvanica iz vjerskog i društvenog života Bošnjaka. Vremenske prilike nisu bile najbolje ali prisutni nisu krili oduševljenje izgledom kompleksa, njegovom naročitom lokacijom i historijom šehidskog mezarja koje je tu već stotinama godina.

FOTOGRAFIJEIzvor i fotografije: www.dzemat-selimovici.com
 
 
 
 

CB Login