Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Svečana akademija za godišnjicu formiranja brigade

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Svečana akademija za godišnjicu formiranja brigade

Ispis

Ovih dana je nizom aktivnosti obilježena 19. godišnjica od formiranja 206. Viteške brdske brigade koja je svoj ratni put pravila na prostoru današnje Općine Sapna.

Održane su sportske aktivnosti i Svečana akademija na kojoj su govorili i ratni komandanti ove brigade, Šemsudin Muminović i Edhem Omerović. U svojim obraćanjima prisutniu su podsjetili na dva Heroja koje je dala ova brigada, Mehdina Hodžića Senada - Crnog labuda i Hajrudina Mešića ali i na sve lošiji položaj koji imaju borci. Čula se i informacija o blizu 1.000 bivših boraca Armije BiH koji su izvršili samoubistvo što pokazuje jasnu marginalizaciju i teške uslove života onih koji su položili svoje živote u temelje ove države.

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Asim Aljić, u svom izlaganju je posebno istakao ulogu koju je imala ova brigada i herojstvo koje je pokazala za što je odlikovana najvišim priznanjem koje je mogla dobiti – priznanjem „Viteška brigada“.

Već nekoliko godina brojni borci odbijaju prisustvovati obilježavanju ovog značajnog datuma, ne samo za borce, nego i za šire sapanjsko područje, a zbog, kako kažu, očajnog odnosa vlasti i boračkih organizacija.


Fotografije: Radio Glas Drine

 
 
 
 

CB Login