SapnaOnLine

 
 
Ovdje ste:: SOL STAV Kolumna Put u sunovrat, RS bez povratka
 
 

Put u sunovrat, RS bez povratka

Ispis
Broj osnovaca u jednom našem entitetu, onome koji sebi tepa Republika Srpska, pao je u protekle četiri godine za trinaest posto. To je jednostavna demografska i statistička činjenica. Usto i dramatična. Iza te činjenice stoji sedamnaest godina – ne računajući rat – sistematske i sistemske korupcije, posvemašnje pljačke, i ono što je sa stanovišta teksta koji slijedi uvjerljivo najvažnije, politike aktivnog sprečavanja protjeranih i izbjeglih da se vrate na svoja prijeratna prebivališta.


Ovako agresivnu politiku kakvu vodi sadašnji režim u RS-u, ali i svi prethodni, politiku u potpunosti podređenu doslovnom čišćenju "svog" dijela zemlje od nepodesnog genetskog materijala, nisu u stanju voditi visoko industrijalizirana i razvijena društva sa bilo kakvim izgledima za održivost. Politika institucionalne diskriminacije nije provodiva bez posljedica i po zajednicu u čije ime se ta politika provodi. Život je naprosto kompleksniji, a ljudi htjeli-ne htjeli, upućeniji jedni na druge, nego što to mogu zamisliti plitki, plošni i u dobroj mjeri zločinački memorandumski umovi bliski Miloradu Dodiku koje niko nije obavijestio da je Jalta bila prije sedamdeset godina, a da je u međuvremenu pao jedan zid u Berlinu.

Zajednica u demografskom sunovratu u kakvom je danas RS je zajednica čija životna snaga nepovratno curi i jednostavno ne može priuštiti da obeshrabruje, odnosno aktivno sprečava građane da se vrate i pokušaju iznova izgraditi svoje živote, odnosno da budu potrošači i poduzetnici, radnici i inovatori.

I dok su zagnojeni mozgovi savjetnika Milorada Dodika usredsrijeđeni na "dejtonsku nedodirljivost Srpske", sve je jasnije da u današnjem svijetu mogu preživjeti samo ona društva koja promoviraju svoju raznolikost, omogućavaju jednaka prava svima, pružaju jednake izglede na obrazovanje i potporu i povjerenje u naraštaje koji tek dolaze. Zvanična politika RS-a, ukoliko želi da preživi, mora biti privlačenje njenih raseljenih, dijaspore, Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, da svoje znanje i novac stečene u inozemstvu ulože u RS. Ali, to nije moguće izvesti bez potpunog zaokreta u politici kako na lokalnom, tako i na entitetskom nivou.

Provodeći politiku sprečavanja ili podrivanja održivog povratka, prizivanjem i kreiranjem okruženja u kojem povratnici nisu dobrodošli, nastavljanjem ratnohuškačke retorike preko privatnih medija na budžetskim jaslama, negiranjem pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu počinjenom na teritoriji sadašnjeg entiteta Republika Srpska, vlast u ovom entitetu nastavlja pucati sebi u nogu.

Naime, nisu mogući i neće polučiti nikakve rezultate pokušaji gradonačelnika Prijedora Marka Pavića da privuče investicije iz dijaspore: kao što je pokušao nedavno, šaljući izaslanike, Bošnjake, iz skupštinske većine, u Švicarsku da tamo mole prije dvadeset godina protjerane građane Prijedora da ulože u aparthejd koji je uspostavljen u tom gradu. Dijaspora, kako prijedorska, tako i posvuda sa teritorije današnjeg RS-a je uglavnom nesrpska, i ne gleda nimalo blagonaklono na ono što se tamo događa, odnosno na zvaničnu politiku entiteta. Pare ne idu bez prava. "Muslimanske" pare idu u paketu sa "muslimanskim" glasovima. To je paket-aranžman.

Emir Suljagić, Oslobođenje
 
 
 
 

Najčitanije u zadnjih 30 dana

Ko je tu?

Nijedno
Trenutno aktivnih Gostiju: 33 
 
 
 
 
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art