Ovdje ste:: Sport Fudbal u Sapni OFK uložila žalbu Savezu
 
 

OFK uložila žalbu Savezu

Ispis
OFK "Sloga" iz Sapne je u subotu u okviru 8. kola Prve nogometne lige jug gostovala u Gnojnici kod NK "Mladost" iz Gnojnice. Domaća ekipa, iako je od strane Nogometnog saveza TK-a trebao već biti suspendovan i isključena iz lige zbog neopravdanog nedolaska na dvije predhodne utakmice ipak se pojavila sa sastavom na terenu ali bez ikakvih pratećih dokumenata koji su neophodni za odigravanje jedne prvenstvene utakmice.


Naime, u 5. kolu, igrači iz Gnojnice su u Dobošnici gostujući kod NK Željezničar, napravili prekid napadom na sudiju a nakon taga je došlo do sukoba unutar uprave tog kluba pa je već sada bivši predsjednik tog kluba u prostorijama Saveza pocijepao sve službene legitimacije igrača svog kluba.

Utakmicu 6. kola u kojem su nogometaši iz Gnojnice trebali ugostiti NK Husinski rudar je odgođena a na gostujuću utakmicu 7. kola protiv NK G. Rainci gosti iz Gnojnice nisu došli. Čak ni na odgođenu utakmicu 6. kola sa NK Husinoskim rudarom, koja se trebala odigrati 14. oktobra, domaćini iz Gnojnice se nisu pojavili pa im je trebala uslijediti i automatska suspenzija i isključenje iz takmičenja.

Međutim, dopisom koji je OFK "Sloga" dobila od Nogometnog saveza TK-a, ali i u telefonskom obavještenju, utakmica 8. kola između NK "Mladost" i OFK "Sloga" je uredno zakazana. Pred početak ovog susreta ustanovljeno je da ekipa NK "Mladost" iz Gnojnice ne posjeduje legitimacije za igrače koji će nastupiti pa je od delegata tog susreta Jusufović Seada traženo da identifikaciju domaćih igrača izvrši putem ličnih kartata ili drugog ličnog identifikacionog dokumenta ali zanimljivo da niti jedan domaći igrač navodno kod sebe nije posjedovao nikakav identifikacijski dokument.

Ipak, delegat Jusufović je naložio da se utakmica igra iako je više puta upozoren da time krši Pravilnik o nogometom takmičenju i propozicije nogometnog takmičenja u BiH. Takođe, bitno je napomenuti da na ovom susretu čak 5 igrača NK Mladost iz Gnojnice nije imalo pravo nastupa zbog suspenzije (crveni ili žuti kartoni) ali i to da smo tokom utakmice došli do saznanja da za taj tim nastupaju neki sasvim novi igrači koji se prvi put pojavljuju u ekipi, dakle bez sumnje neregistrovani.

Sama utakmica je protekla kako se i očekivalo, uz veliki broj oštrih startova, veliku naklonost sudija domaćinu pa se pozitivan ishod nije mogao ni očekivati. Napominjemo da je u Gnojnici prije 2 godine teško nastradao igrač OFK "Sloga" Eldin Garibović kojem su ljekari UKC Tuzla jedva spasili život te da je na toj utakmici zbog oštrih i namjernih startova lakše povrijeđeno još nekoliko igrača OFK-a, a posljednja utakmica ova dva protivnika u Sapni je završena prekidom još u 38. minuti kod rezultata 2:0 za OFK-a, a zbog napada Gnojničana na glavnog sudiju. 

Svjesni činjenice da je krajnji rezultat utakmice već izrežiran gosti iz Sapne se nisu previše niti trudili ali su ipak pružili solidnu partiju u kojoj su mogli doći i do bodova da nije sudijska trojka na vrijeme riješila susret. Naime, u 75. minuti susreta, kod rezultata 1:0 za domaću ekipu, kada je tim iz Sapne imao terensku inicijativu, u trenutku kada je u posjedu lopte u svom šesnaestercu bio odbrambeni igrač OFK "Sloga", na njega nepropisno startuje domaći napadač a glavni sudija u prvi mah dosuđuje slobodan udarac za OFK "Slogu" a onda na asistenciju svog pomoćnika mijenja prvobitnu odluku i na čuđenje svih prisutnih pa i domaćih igrača, dosuđuje kazneni udarac (penal) za domaćina. Nakon što su domaći realizovali kazneni udarac i poveli sa 2:0, ništa nije preostajalo nego ovu apsolutno neregularnu utakmicu privesti kraju.

Ipak, krajnji rezultat ovog meča još nije poznat. Naime, zbog teških povreda Pravilnika o takmičenju i propozicija takmičenja, odnosno nemogućnosti identifikacije nogometaša NK "Mladost" iz Gnojnice te najvjerovatnije nastupa suspendovanih i neregistrovanih igrača, OFK "Sloga" je blagovremeno uložila žalbu na regularnost ovog meče te u skladu sa Pravilnikom zatražila oštre sankicije protiv delegata ovog meča Jusufović Seada i NK "Mladost" iz Gnojnice te registrovanje utakmice službenim rezultatom 3:0 (PF) u korist OFK "Sloga".

Na organima Nogometnog saveza TK-a je da u roku od 8 dana odluče o ovoj žalbi a prema propisima svi argumenti su na strani OFK "Sloga". Međutim, sačekaćemo ipak da organi Nogometnog saveza donesu konačnu odluku jer nebrojeno puta se desilo da isti krše sami svoje propise.

Na sinoć održanom sastanku Upravnog odbora OFK "Sloga" raspravljalo se o dešavanjima na ovoj utakmici te su dodjeljena konkretna zaduženja u pogledu rješavanja ovog slučaja. Takođe, bilo je govora i o aktuelnoj finansijskoj situaciji u klubu pa su takođe dodjeljena određena zaduženja kako bi se iznašla rješenja za obezbjeđivanje dovoljnih finansijskih sredstava za završetak ove polusezone i ispoštovale sve finasijske obaveze kluba.

U ostalim utakmicama 8. kola Prve kantonalne lige, grupa jug, Konjuh iz Kladnja je savladao Prokosoviće sa 3:0, Teočak je na domaćem terenu slavio protiv ekipe Gornjih Rainaca rezultatom 2:1, trenutno vodeći Priluk je na svom terenu pobijedio oslabljeni Željezničar iz Dobošnice rezultatom 2:1, utakmica između Mladosti 78 iz Vukovija i Husinskog rudara je odgođena a  komšijski derbi u Devetaku gdje su se sastali domaći DSK i Mladost iz Puračića je prekinut kod rezultata 3:2 za domaćina zbog tuče koja se desila na terenu. 

Trenutna tebela:

1.

PRILUK

7

6

0

1

16 : 5

18

2.

ŽELJEZNIČAR

8

4

1

3

15 : 11

13

3.

TEOČAK

8

4

1

3

12 : 16

13

4.

MLADOST 78 (V)

7

3

2

2

10 : 7

11

5.

DSK

7

3

2

2

10 : 8

11

6.

OFK "SLOGA"

7

3

1

3

11 : 8

10

7.

G. RAINCI

8

3

1

4

15 : 13

10

8.

KONJUH

8

3

1

4

10 : 10

10

9.

HUSINSKI RUDAR

6

3

0

3

11 : 11

9

10.

MLADOST (P)

6

2

1

3

11 : 10

7

11.

PROKOSOVIĆI

8

2

1

5

5 : 15

7

12.

MLADOST (G)

6

1

1

4

4 : 16

4


Link na prekinutu utakmicu iz prošle sezone


Tekst: Zixx

 
 
 
 

CB Login