Ovdje ste:: Sport Fudbal BiH je 38. na svijetu
 
 

BiH je 38. na svijetu

Ispis

Na danas objavljenoj FIFA rang listi, naše reprezentacija se nakon zadnjih kvalifikacionih susreta za SP u kojima je u dva navrata savladana Belgija, skočila za čak 20 mjesta.

 

 

 

Naša reprezentacija je bila na 58. mjestu na FIFA rang listi za mjesec februar 2009. godine ali je zahvaljujući dvostrukoj pobjedi nad Belgijom taj plasman popravljen i sada se sa 737 bodova nalazi na 38. mjestu. Zahvaljući pobjedama nad Belgijom naša reprezentacija je osvojila čak 208 bodova a nadamo se da će "zmajevi" i u narednom periodu poboljšavati plasman kako bi u baražu za SP bili jedan od nosilaca grupe i dobili relativno lakšeg protivnika.


Na 1. mjestu je i dalje reprezentacija Španije, slijede Njemačka, Holandija, Brazil i Italija. Od naših eventualnih protivnika u baražu za SP (za koji uopšte ne sumnjamo da će naša reprezentacija izboriti), najbolje je plasirana Hrvatska na 8. mjestu, zatim Rusija na 9., Francuska na 10. i Portugal, koji sve manje ima šansi za plasman na SP koji je na 11. mjestu. Švicarska je 18. mjestu, Ukrajina sa 832 boda na 22. i tako dalje.


Teško je očekivati da naša reprezentacija, pored superiornih Španaca, izbori 1. mjesto u kvalifikacionoj grupi, ali ukoliko bi u narednim prijateljskim i kvalifikacionim utakmicama naši Zmajevi ostvarili pobjede, možda bismo mogli na FIFA rang-listi čak i prestići Švicarce koji nam za sada bježe nešto manje od 150 bodova a samim tim, ukoliko Portugalci ne izbore plasman u baraž, izbjeći za protivnika u baražu Hrvatsku, Rusiju i Francusku.
Naša reprezentacija je po najnovijoj FIFA rang listi osvojila najviše bodova u proteklom mjesecu (208) i napravila, poslije Togoa (25) najveći skok na rang listi (za 20 mjesta).
Sljedeće rangiranje će se izvršiti 6. maja.


Na oficijelnoj stranici FIFA-e, takođe je u toku glasanje za najipresivniju reprezentaciju u poslijednjim utakmicama kvalifikacija. Pravo glasa imaju svi posjetioci stranice a naša repka je trenutno vodeća sa 37,19 % glasova, odmah iza naše repke je reprezentacija Bolivije, koja je nedavno deklasirala Argentinu, sa 32,75% glasova, a u konkurenciju su još i S. Arabija, Honduras, Gabon i Togo koji znatno zaostaju za našom reprezentacijom.

Piše: Zikret M.

 
 
 
 

CB Login