Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Hadžije putuju sutra
 
 

Hadžije putuju sutra

Ispis
Sapna, www.sapna.ba, HadzijePutem Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH ove godine će iz BiH na hadž putovati 1865 hadžija (765 kopnom i 1.100 avionima) s tim da hadžije koje putuju kopnom na put polaze već sutra, 7. novembra.
Oni će biti podijeljeni u dvije grupe: prvi dio od devet autobusa s hadžijama sarajevskog, zeničkog i goraždanskog muftijstva kreće ispred džamije Kralj Fahd u Sarajevu, nakon klanjanja sabah namaza, (u 7.00 sati) pravcem Rogatica - Višegrad - granični prijelaz Dobrun, Titovo Užice - Čačak - Kraljevo - Kruševac - Aranđelovac, itd..


Druga grupa od šest autobusa s hadžijama tuzlanskog, bihaćkog, travničkog, banjalučkog i mostarskog muftijstva, kreće ispred džamije Princa Abdullaha u Tuzli u 13.00 sati pravcem Bijeljina - granični prijelaz Rača, Kuzmin - Beograd, itd.

Glavni koordinatori putovanja kopnom i vodiči su Mirsad ef. Kalajdžić i Safet ef. Karahmetović. Njihov dolazak u Medinu planirani je 15. novembra, a povratak 8. decembra.

Hadžije koje u Medinu putuju avionima (sedam aviona tuniske avio kompanije Nouvel air) odlaze 14. i 15. novembra s aerodroma Dubrave - Tuzla i aerodroma u Sarajevu. Povratak hadžija koji će u Medinu otputovati avionima planiran je za 1. i 2. decembar. Glavni koordinator putovanja hadžija avionima je Izudin ef. Kruško.

Glavni vodič svih hadžija iz BiH je zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, a Nezim Halilović je njegov zamjenik.

Sve hadžije su pored redovne vakcine protiv meningitisa, po odluci Ministarstva zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije primile i vakcinu protiv sezonske gripe, koja je ujedno i zamjenska vakcina protiv virusa H1N1. Hadžije će ove godine pratiti ljekarska ekipa koju sačinjava 16 ljekara i pet medicinskih tehničara, javila je MINA.

www.tuzlarije.net


Dvadeset i šest hadžija iz Medžlisa Zvornik-Sapna

Ispraćaji hadžija su radost za same putnike u sveta mjesta islama, ali i za njihovu rodbinu, komšije i prijatelje. Sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zvornik ove godine u Meku i Medinu putuje dvadeset i šest hadžija.

Zajednička ikrar dova im je priređena u džamiji u Kraljevićima. Prepuna džamija, veliki broj imama i džematlija sakupilo se na ovu lijepu svečanost. Imami Medžlisa su pručili suru Ja-sin, a poslije ikindije priredili ugodan program. Glavni imam Nurija ef. Čikarić je održao prigodan vaz o značaju petog islamskog šarta, te dao niz uputa i savjeta budućim hadžijama, kako bi što uspješnije obavili ovu dužnost.

www.medzlis-zvornik.org

 
 
 
 

CB Login