Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Otkrivena još jedna masovna grobnica
 
 

Otkrivena još jedna masovna grobnica

Ispis

Početak ekshumiranja skeletnih ostataka iz masovne grobnice koju su otkrili mještani Križevića kod Zvornika trebala bi početi u srijedu, 24. decembra. 

 


Pretpostavlja se da se na lokalitetu Križevačkih njiva nalaze ostaci ubijenih Srebreničana, a ekshumaciju će obavljati Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u saradnji s ekspertnim timom Instituta za traženje nestalih BiH. Iako su i ranije imali saznanja da se na ovom terenu nalaze skeleti, iz Tužilaštva tvrde da ništa nisu mogli poduzeti, jer je pristup tijelima bio onemogućen zbog mina.

- U pitanju je vrlo rizičan teren, ali mještani su nedavno bezbjednim putem došli do mjesta na kojem se na površini nalazi nekoliko tijela, pa smo dobili odobrenje za početak ekshumiranja - izjavila je Jasna Subotić, portparol Tužilaštva TK.

Predstavnici Instituta tijela će predati na analizu u Međunarodni institut za traženje nestalih u Tuzli. Rezultati ispitivanja trebali bi pokazati da li je smrt ovih osoba nastupila nasilnim putem ili su umrli prirodnom smrću, prilikom pokušaja probijanja do slobodne teritorije nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Osim ove, u Križevićima su do sada otkrivene dvije masovne grobnice.

 

 

tuzlarije.net

 
 
 
 

CB Login