Ovdje ste:: Vijesti Iz Svijeta Lista 500 najvećih kompanija: Shell na tronu, unatoč krizi veliki zaradili rekordne svote
 
 

Lista 500 najvećih kompanija: Shell na tronu, unatoč krizi veliki zaradili rekordne svote

Ispis
AMERIČKI Magazin Fortune objavio je popis 500 najvećih tvrtki svijeta prema njihovim prihodima. Na ovogodišnjoj listi je Kina po broju kompanija prvi puta pretekla Japan.
Vrh ljestvice je i ove godine zadržao SAD sa 132 uvrštene kompanije, dok je Kina sa 73 tvrtke došla na drugo mjesto, a Japan sa 68 na treće. Ove godine je na tu ljestvicu uvršteno 12 novih kineskih kompanija, dok je broj europskih tvrtki pao sa 172 prošle na 161 ove godine. Energetski div Royal Dutch Shell je ove godine sa prvog mjesta smijenio američkog trgovačkog titana Wal-Mart koji se na toj poziciji držao dvije godine.

Unatoč krizi najveći ostvarili rekordne prihode i profite

U prvih 10 se nalazi čak osam energetskih kompanija, a tri od njih su kineske - Sinopec Group, China National Petroleum i State Grid. Shell je u 2011. godini ostvario 484,5 milijardi dolara prihoda što je za 10 posto više nego godinu ranije. Komercijalne banke su druga najveća grupa na listi Global 500, dok se automobilska industrija našla ne trećem mjestu.

"Unatoč financijskom metežu u Europi i katastrofi u Japanu, najveće svjetske kompanije su u 2011. godini imale rekordne prihode i profite", napisao je Fortune u priopćenju. Ukupno je 500 najvećih kompanija ostvarilo rekordan prihod od 29,5 trilijuna dolara, što je 13,2 posto više nego 2010. godine.

Mijenja se ekonomska slika svijeta

"Ukupni profiti su porasli za sedam posto, na 1,6 trilijuna dolara, otprilike jednako koliko je BDP Indije", napisao je Fortune. Godišnji poredak je pokazao i da se mijenja "poslovna slika svijeta". "Iako SAD još uvijek ima lavovski dio među Global 500 kompanijama, niti jedna država nije izgubila više kompanije u prošlom desetljeću", napisali su iz magazina te to "podebljali" podatkom da je prije deset godina na listi bilo 197 američkih kompanija, dok ih je 132.

Nakon Shella u top 10 su se još poredali ExxonMobil, Wal-Mart, BP, Sinopec Group, China National Petroleum, Chevron, ConocoPhillips i Toyota. Apple se našao na 55 mjestu, dok je prošle godine bio mjesto više. Proizvođači iPhonea i iPada u 2011 godini su imali 108,3 milijarde dolara prihoda, što je 66 posto više nego godinu ranije.

index.hr
 
 
 
 

CB Login