Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Lokalna zajednica potcjenjuje sposobnost žena
 
 

Lokalna zajednica potcjenjuje sposobnost žena

Ispis
Gender senzitivna socio-ekonomska analiza općine Sapna, na kojoj je radila lokalna radna grupa uz pomoc Holandske organizacije za razvoj SNV i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, predstavljena je u utorak.

Koordinatorica Gender radne grupe općine Sapna, Fatima Gušić, kaže da istraživanje pokazuje da je najveći problem za prostor općine Sapna nezaposlenost koja pogađa jednako i muškarce i žene. Slično je i u obrazovanju.

“Još uvijek sam jedina žena magistar ekonomskih nauka, magistar uopće na području općine Sapna, što također šalje jasne signale ovakvim organizacijama koje se bave razvojem, a posebno gender pitanjima u cijeloj državi, a posebno u jednicama lokalne samouprave koje su ruralnog karaktera i specifičnosti kao prostor općine Sapna,” kaze Fatima.

Uspješna košarkašica i srednjoškolka Admira Mahmutović problem neravnopravnosti vidi u potcjenjivanju mladih žena.

“Nas djevojke ovdje potcjenjuju. Prije svih roditelji nas potcjenjuju, ne dozvoljavaju nam da izrazimo svoj talenat. Ja nisam imala problema sa tim, jer su moji roditelji mene podržavali u svemu, ali moje drugarice nemaju tu mogućnost iako su jako talentirane za razne oblasti, nemaju podršku svojih roditelja, što im je najbitnije. Na primjer, ovdje u Sapni imate više sportova za dečke koji mogu trenirati, a mi cure nemamo ništa faktički za nas,” kaže Admira.

Jedan od članova Gender radne grupe općine Sapna, Mirnes Gušić smatra da je ekonomsko osnaživanje žena usko vezano sa njihovim političkim aktivizmom.

“Ekonomsko osnaživanje žena bi direktno utjecalo i na njihovu političku aktivnost, odnosno mogućnost da samostalno donose odluke i da ih implementiraju shodno svome razumijevanju stvari i ukazivanju prioriteta,” kaže Gušić.

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine u općinama Sapna, Žepče, Doboj Jug, Orašje, Novi Travnik, Novi Grad Sarajevo i Sanski Most provodi se uz finansijsku podršku UN WOMEN.


 
 
 
 

CB Login