Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Spavao sam po parkovima
 
 

Spavao sam po parkovima

Ispis
Kako se o emigraciji bošnjačkih porodica iz Podrinja u europske zemlje sve više govori, pojavljuju se i priče azilanata koji su se vratili.

Kada je 2009. godine Sadmir Mujčinović iz Nezuka sa porodicom ilegalno došao u Francusku nije mogao pretpostaviti kakav je život emigranta. Bio je primoran da spava pod otvorenim nebom, stoji u redovima pred imigracionim centrom da samo prespava.

Sadmir je za SapnaOnLine podijelio svoje iskustvo.

Šanse ravne nuli

- Kada sam došao u Francusku, ne poznavajući niti riječi francuskog jezika, morao sam se prvo prijaviti u policiju. Bio sam upućen da spavam u parku dok ne obavim prvi razgovor o razlozima traženja azila. Meni samom i ne bi bio problem, ali imao sam ženu i dijete. Već na prvom razgovoru mi je rečeno da su šanse da dobijem azil ravne nuli.

Onda je na ulici Annecy-a slučajno sreo jednog Sapnjaka. Javio mu se, prespavao nekoliko dana a onda mu je dodijeljena soba u imigracionom centru. Dobivao je bonove za hranu a raditi nije imao pravo. Učio je jezik i čekao novi razgovor za dobijanje azila. Dijete je krenulo u školu a on i žena provodili dane u čekanju nastojeći voditi koliko-toliko normalan život.

Neko zarađuje na tuđoj nevolji

Nakon dvije i po godine dobio je konačno rješenje da mora napustiti Francusku. Iskustvo je to koje prenosi svima onima koji ovih dana pokušavaju da se domognu boljeg života u Europi.
- Azil ne mogu dobiti osobe koje u Francusku dolaze iz ekonomskih razloga. To treba svima biti jasno. Ako ti se i žena porodi to ne mijenja situaciju. Ovo je samo jedan od načina na koji će neko preko leđa bh. građana zaraditi novac.

Ono što Mujčinović ističe kao bitnu značajku njegovog boravka u Francuskoj je činjenica da postoje stotine hiljada Francuza koji su u stanju socijalne potrebe pa je vlastima prioritetnije da rješavaju sigurnost za svoje građane nego za one koji dolaze iz trećih zemalja.

Iz ambasade Švedske su već najavili deportaciju naših građana po hitnom postupku a ovo je jedan od razloga zašto bi se moglo postaviti i pitanje ulaska BiH na bijelu šengensku listu.
 
 
 
 

CB Login