Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Razotkrivena finansijska afera na Ekonomskom fakultetu
 
 

Razotkrivena finansijska afera na Ekonomskom fakultetu

Ispis


Šokantni nalazi istrage o korupciji • MUP, tužilaštvo i Finansijska policija već počeli opsežnu istragu • Kompletna finansijska služba suspendirana...

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Veljko Trivun, objaviće danas šokantne nalaze istrage o korupciji u ovoj visokoškolskoj instituciji.

Prema saznanjima našeg portala, kroz finansijsku službu Ekonomskog fakulteta pronevjereno je 150.000 KM u protekloj godini.

Dekan Trivun je o svemu obavijestio MUP, tužilaštvo i Finansijsku policiju koji su već počeli opsežnu istragu.
U međuvremenu, kompletna finansijska služba Ekonomskog fakulteta je suspendirana, a najvjerovatnije će uslijediti niz otkaza odgovornih za pronevjeru novca.

Dekan Trivun u izjavi za naš portal naglašava da u ovoj aferi nijedan profesor nije imao veze s pronevjerom novca, već se radi isključivo o uposlenicima u pomenutoj službi Fakulteta.

Tri radnice dobile otkaz zbog pronevjere 142.500 KM

Dekan Ekonomskog fakulteta Veljko Trivun izjavio je danas novinarima u Sarajevu da su tri radnice Administrativne službe ovog fakulteta dobile otkaz zbog nepravilnosti u poslovanju i pronevjere 142.500 KM, te da će vjerovatno sutra otpustiti kompletnu službu.

"Na dužnost dekana sam stupio 1. septembra, a već narednog dana sam u blagajničkom poslovanju otkrio određene malverzacije, što je uslijedilo otkazima i prijavama Policiji i Tužilaštvu. Pronevjera je nastala u preiodu od jula 2007. do jula 2008. godine", kazao je Trivun na vanrednoj konferenciji za novinare održane u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

Zbog indicija u koje su uključeni još neki radnici Fakulteta, angažovao sam revizorsku kuću "Revsan" da izvrši forenzičku istragu, kazao je dekan Trivun.

Dodao je da su otpuštene radnice, koje nije želio imenovati, priznale učinjeno djelo, te da su za naredne korake nadležni policija i tužilaštvo.

Trivun je kazao da su o svemu upoznati i premijer Kantona Sarajevo (KS) Samir Silajdžić, resorni kantonalni ministar, dok rektora Univerziteta u Sarajevu nije obavijestio, "jer je bio odsutan".

"Obzirom na to da je ovo javna ustanova, a da je novac budžetski i studentski, osjećao sam obavezu da obavijestim javnost", rekao je Trivun.

On je kazao da je pronevjera nastala spregom ovlaštenih radnika, koji su podizali novac sa blagajne, te ga lažno razduživali fiktivnim nalozima. 

avaz.ba

 

 
 
 
 

CB Login