Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Sramotno: Šute i još će dobivati 5.000 KM mjesečno
 
 

Sramotno: Šute i još će dobivati 5.000 KM mjesečno

Ispis

CCI: Najoštrije osuđujemo odluku Doma naroda i najavu o njenom donošenju u Zastupničkom domu, kojom se otvara put za skandalozno i 100-postotno povećanje...

 

Istih devet poslanika i delegata koji u prvih šest mjeseci ove godine nisu pokrenuli nikakvu inicijativu, niti su se ikada javili za diskusiju tokom redovnih sjednica u Parlamentu FBiH, nastavilo je s istom praksom i do kraja septembra. To je "Avazu" potvrđeno iz Centara civilnih inicijativa (CCI), koji prate rad zakonodavnog tijela većeg bh. entiteta.

Isti ti parlamentarci od naredne godine će dobivati i više od 5.000 KM mjesečno.

Malo sam se umirio

Nakon polugodišnjeg izvještaja poslanik Alija Kurtović iz SBiH, najbolje plaćen među ovom devetorkom, pravdao se da se nije javljao za riječ kako ne bi ponovio nešto što je neki poslanik rekao i time se blamirao. Također je kazao da će se promijeniti i predlagati inicijative, ali je opet ostao na istom.
 
Član Doma naroda i delegat u ime Narodne stranke Radom za boljitak Slobodan Tomić jedan je od neaktivnih parlamentaraca. Od bh. poreznih obveznika mjesečno uzme 3.630 KM, neto!

Za "Avaz" kaže da nema nekog posebnog razloga zbog kojeg nije pokretao nikakve inicijative, niti se javljao za riječ.

- Malo sam se umirio, jer sam jedan od najkasnijih koji je došao u Dom naroda. Pa, dobro, bit će javljanja, ja se pripremam - kaže Tomić, koji priznaje kako se stječe dojam da on i ostalih osam prozvanih parlamentaraca ne rade ništa.

Kaže i da najavljena primanja članova Parlamenta FBiH i do 5.600 KM od naredne godine nisu ni opravdana ni zaslužena. No, on se nema namjeru odreći povišice te se žalio na sadašnju osnovnu plaću od 1.505 KM.

- Naše plaće nisu uopće tolike koliko se priča po čaršiji - kaže Tomić, čiji su dodaci na plaću duplo veći od njegove osnovice.

U CCI-ju ne štede riječi kritike.

- Najoštrije osuđujemo odluku Doma naroda i najavu o njenom donošenju u  Zastupničkom domu, kojom se otvara put za skandalozno i 100-postotno povećanje ionako visokih primanja zastupnika i delegata Parlamenta FBiH, članova Vlade i njihovih savjetnika.

Zgroženi smo stupnjem pohlepe i destruktivnog ponašanja naše vlasti, koja u vrijeme uvođenja mjera štednje u cijelom svijetu, ponovo dokazuje da je slijepa za sve osim za vlastiti interes - ističu u CCI-ju.

 Najgori u BiH

U nevladinom sektoru potcrtavaju nerad Federalnog parlamenta. Dom naroda puna tri mjeseca, u vrijeme istjecanja rokova za ispunjenje obaveza prema EU, nije uopće radio.

- Pozivamo zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da odbiju sudjelovati u ovoj nemoralnoj igri, da spriječe daljnje uništavanje zemlje, koja je ionako pred kolapsom - poručuju iz CCI-ja.

Brojne reakcije građana

Nakon odluke Doma naroda o povećanju primanja, u našu redakciju stigle su brojne SMS poruke ogorčenih građana. Izdvajamo samo neke od njih.

- Dom naroda donosi odluku o sramnom povećanju svojih primanja za 100 posto. Pa, to je očito sada dom protiv naroda. Neka se više ne govori o reviziji invalida, nego isključivo o reviziji administracije.

- Čitam u "Avazu" da Vera Cvijetić iz Raduše već godinu ne prima invalidninu iako ima rješenje za to. Razlog je, kažu, zbog teškog stanja u budžetu. Kako onda poslanici povećavaju sebi platu za 100 posto? Kada neko treba na skupu operaciju u inostranstvo, opet sirotinja skuplja pare. Stid naroda kada već naši političari nemaju obraza.

- Slušam poslanika Irfana Ajanovića kako opravdava povećanje plaća poslanicima. Navodi kako 14.000 ljudi u FBiH ima višu plaću nego poslanici, a oni su ti što donose zakone da država (FBiH) može funkcionisati. Šta je sa 400.000 zaposlenih od kojih Ajanović ima višu plaću?!

Neaktivni parlamentarci

Predstavnički dom

Neaktivni članovi Predstavničkog doma i njihova sadašnja primanja su:

1 Fadil Hamzić - SDA  3.342,81 KM
2 Milka Hasić - SDA  3.263,97 KM
3 Alija Kurtović - SBiH  4.130,03 KM
4 Magdalena Šagolj - HZ  2.287,88 KM
5 Jozo Ivanković Lijanović - NSRzB 2.556,20 KM

Dom naroda

Neaktivni članovi Doma naroda i njihove osnovne godišnje plaće bez ostalih naknada su:

1 Slobodan Tomić - NSRzB 20.877,03 KM
2 Hasan Tafro - SDA 24.374,11 KM
3 Zijad Tvica - SBiH 11.554,00 KM
4 Ismet Imamović - SBiH 26.408,01 KM

 

 

dnevniavaz.ba

 

 

 
 
 
 

CB Login