Ovdje ste:: Vijesti Iz okoline Počelo rušenje crkve na Diviču
 
 

Počelo rušenje crkve na Diviču

Ispis
U jutarnjim satima 23. marta 2009. godine radnici građevinske firme zadužene za uklanjanje crkve u Diviču, koja je sagrađena na temeljima džamije počeli su demontažu postojećeg objekta.
 
 

Demontirali su stolariju i počeli skidati krov. Ovo je završni čin dugog procesa izmještanja pravoslavne crkve u Diviču. Džamija u Diviču je srušena 1992. godine. Na njenom mjestu je 1996. godine započeta gradnja crkve, a  odlukom Skupštine opštine Zvornik,  džamijsko zemljište dodjeliljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Islamska zajednica je vodila spor pred Domom za ljudska prava koji je donio odluku u korist crkve.


Islamska zajednica je dugo tražila mogućnost i rješenje ovog pitanja uz posredovanje međunarodne zajednice i domaćih vlasti. Na kraju su se muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije dogovorili da se objekat postojeće crkve izmjesti na novu lokaciju uz finansiranje Islamske zajednice. U aprili 2008. godine je potpisan Ugovor o izmještanju crkve u Diviču. Potpisnici Ugovora su ispunili svoje obaveze. Islamska zajednica je uz pomoć   valada: Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine,  Republike Srpske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obezbjedila 387.000,00 KM. Skupština opštine Zvornik je 24. februara 2009. godine donijela Odluku o poništenju Odluke iz 1996. godine o dodjeli zemljišta SPC-i. Time je džamijsko zemljiše ponovo vraćeno Islamskoj zajednici. Uklanjanjem postojećeg objekta se ispunjavaju uvjeti da se u Diviču ponovo izgradi džamija gdje je i ranije bila.
 
www.medzlis-zvornik.org 
 
 
 
 

CB Login