Ovdje ste:: Vijesti Iz okoline Kalesija: Otvoren lokalitet stećaka Mramorje
 
 

Kalesija: Otvoren lokalitet stećaka Mramorje

IspisU kalesijskom naselju Bulatovci pred velikom brojem posjetilaca jučer je održana kulturna manifrestacija u povodu završetka radova na projektu uređenja i zaštite srednjovjekovnih stećaka na lokalitetu Mramorje. Tom prilikom je i otvoren ovaj lokalitet stećaka za sve ljubitelje kulture i prirode.

Na projektu uređenja ovog mjesta su zajednički radili Udruženje za zaštitu kulturno-historijskih spomenika ''ORNAMENT'' Kalesija i učenici Osnovne škole Memići.

 

Prema riječima predsjednika Udruženja ''ORNAMENT'' Samira Halilovića njihovi glavni ciljevi u u projektu: ''Uređenje i zaštita srednjovjekovnih stećaka na lokalitetu Mramorje u naselju Bulatovci'' je da se lokalitet sa stećcima koji predstavlja naše kulturno-historijsko naslijeđe uredi, zaštiti i učini pristupačnim svim ljubiteljima kulture i prirode, zatim da svojim aktivnostima doprinese uređenju lokalne zajednice i podstakne razvoj lokalnog turizma kroz izvođenje raznih kulturnih manifestacija na uređenom lokalitetu ili mini parku rekao je gospodin Halilović.

Srednjovjekovna nekropola Mramorje ima 18 stećaka raspoređenih u dvije grupe. Na lokalitetu Mramorje postoje stećci od kapitalne vrijednosti jer se isti ornamenti i motivi stećaka ovog lokaliteta nalaze na bh. novčanici od 10 KM.

Tekst - www.glasdrine.ba
Foto - Glas Drine, Kalesija.com

I članovi Udruženja mladih općine Sapna su, da podsjetimo, sredinom ove godine radili na prezervaciji nekropole Sječa.

 
 
 
 

CB Login