Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Učenici MSŠ u Sloveniji
 
 

Učenici MSŠ u Sloveniji

Ispis
U okviru programskih aktivnosti mreže škola ACES (Akademija srednjoeuropskih škola) koju je osnovala ERSTE fondacija iz Austrije, i koja obuhvata škole iz 15 europskih zemalja, učešće su ove godne uzele i četiri škole iz BiH.
Jedna od njih je Mješovita srednja škola iz Sapne koja sa partnerima iz Poslovno-komercijalne škole iz Celja radi na realizaciji zajedničkog projekta pod nazivom "Interkulturalni dijalog između Slovenaca i prognanika iz BiH". Projekat u osnovi ima razmatranje problema na koje nailaze bh. državljani školskog uzrasta kako u školskom procesu tako i u sredini u kojoj žive. Prvi dio realizacije projekta podrazumijevao je održavanje niza aktivnosti u Celju, pa su se četiri profesora i sedam učenika uputili u Sloveniju. Nije potrebno ni napominjati kako je ukidanje viza za zemlje Šengenske zone ova posjeta umnogome olakšana.

Održavanjem okruglog stola na projektom zadanu temu, kulturno-zabavnim programom i obilascima Celja i Slovenije učenici sapanjske škole su stekli nova saznanja, iskustva i prijateljstva što će u svakom slučaju pomoći razbijanju stereotipa koji su prisutni na obje strane a novu priliku za druženje učenici ove dvije škole će imati već u februaru 2011. godine kada će učenici iz Celja biti dočekani u Sapni gdje će se održati drugi i završni dio projektnih akvitnosti.FOTOGRAFIJE 
 
 
 

CB Login