Ovdje ste:: Vijesti Iz Svijeta Česi tunelom do mora
 
 

Česi tunelom do mora

Ispis

Tunel dugačak 410 kilometara trebao je biti glavni izlaz na more zemlje koja more nema. Kako tvrdi češki list Lidove Noviny, Češkoslovačka je tim tunelom trebala dobiti i svoj prvo ostrvo.

 

 

Komunističko vodstvo bivše Češkoslovačke planiralo je izgraditi željeznički tunel ispod Austrije do omiljenog im Jadranskog mora, objavio je BBC.

Naime, prema planu za izgradnju koji je izradio izvjesni profesor Karel Zlabek, zemljom iskopanom tijekom gradnje tunela trebao se napraviti umjetni otok "Adriaport" u Jadranu. Ulaz tunela trebao je biti u Češkim Budejovicama, a izlaz je trebao biti kod slovenske luke Koper.

Brzi vozovi bi turiste i robu iz današnje Češke u današnju Sloveniju transportirali u roku od dva sata. Od megalomanskog projekta češkoslovačko je vodstvo odustalo 1975. godine. Razlog nije bio tehničke priorode, nego političke. Naime, teško da bi Austrija ikad dozvolila da im komunističke vlasti ruju pod nogama.

Slično ovome smo mogli vidjeti i u primjeru Čilea i Bolivije.

Naime, Čile je u ponedjeljak objavio da je voljan proučiti projekt trojice čileanskih arhitekata za gradnju tunela dugog 150 km koji će susjednoj Boliviji omogućiti izlaz na more, što ova traži već 130 godina, otkad je izgubila rat s Čileom. Po prijedlogu trojice uglednih čileanskih arhitekata, Fernanda Castilla, Humberta Elisaha i Carlosa Martnera, tunel bi prolazio sjeverom Čilea, ispod granice s Peruom, a završio bi se na umjetnom otoku u Tihom oceanu koji će se izgraditi nasipavanjem tunela.

"Ova vlada je otvorena svim prijedlozima i svim zamislima koje mogu unaprijediti latinskoameričku integraciju", rekao je ministar vanjskih poslova Mariano Fernandez na tiskovnoj konferenciji. Nakon Pacifičkog rata 1879.-83. protiv Čilea (zajedno s Peruom), Bolivija je izgubila oko 400 km obale, od čega se ova najsiromašnija zemlja Južne Amerike nije nikad gospodarski oporavila.

U bolivijskom ustavu se pristup moru proglašava "nepovredivim pravom" i "trajnim državnim ciljem". Bolivija i Čile službeno ne održavaju diplomatske veze, ali se o bolivijskom izlazu na more redovito raspravlja u okviru međuvladina bilaternog povjerenstva koje ostvaruje prilično dobru suradnju. (H)

www.monitor.hr

 
 
 
 

CB Login