Ovdje ste:: Vijesti Iz Svijeta Globalnog zagrijavanja nema od 1995. godine
 
 

Globalnog zagrijavanja nema od 1995. godine

Ispis

Ugledni profesor, koji se nalazi u centru velike afere koju britanski mediji nazivaju "Climategate", čiji su podaci bili ključni za teoriju o klimatskih promjenama rekao je da imao problema u čuvanju informacija.

Njegove kolege su rekle da je profesor Phil Jones izgubio papire koji su relevantni za teoriju o globalnom zagrijavanju.

On je za BBC priznao da ima problema sa organizacijskim vještinama, da mu je kancelarija zatrpana gomilama papira i da mu čuvanje i praćenje podataka nije dobro kao što bi trebalo biti. Podaci su ključni za čuveni "grafikon hokejaške palice", koji su zagovornici globalnog zagrijavanja koristili da potkrijepe teoriju.

On je, također rekao da postoji vjerovatnoća da je temperatura na Zemlji bila veća u srednjem vijeku nego danas, sugerišući da globalno zagrijavanje nije fenomen stvoren ljudskom rukom. Dodao je da u posljednjih 15 godina nije bilo statistički značajnijeg zagrijavanja planete.

Profesor Jones nalazi se pod lupom javnosti nakon što je smijenjen sa pozicije direktora Odjela za klimatsko istraživanje na Univerzitetu East Anglia, nakon što su "procurili" emailovi koji dokazuju da su naučnici manipulirali podacima.

Podaci koji su skupljani iz stotina meteoroloških stanica širom svijeta, godinama su korišteni kao podrška naporima Ujedinjenih nacija da privole zemlje na smanjenje emisije štetnih materija.


(Sarajevo-x.com)
 
 
 
 

CB Login