Ovdje ste:: Vijesti Kultura Istočni bedem Bosne IV - promocija
 
 

Istočni bedem Bosne IV - promocija

Ispis
Oktobar je mjesec knjige. U Sapni je obilježen promocijom knjige Kemala Durakovića a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Sapna. Knjiga je Durakovićev  ratni dnevnik pisan tokom 1995. godine.
Na istočnom bedemu Bosne IV, nastavak je publikovanja zabilješki Kemala Durakovića i posljednja je u nizu knjiga s istim nazivom, koje su podijeljene prema godini za koje su zabilješke vezane. Prva je vezana za 1992., druga za 1993., treća za 1994. a ova posljednja, dakle, za 1995. godinu.

Uvodničar i moderator, predsjednik BZK Preporod OD Sapna, Munir Kahrimanović, profesor književnosti u MSŠ Sapna je u ime organizatora poselamio i pozdravio prisutne i ukratko ih upoznao sa  knjigom koja se promoviše. Profesor književnosti Mirzet Bećirović je ukazao na problem zaborava kojeg se dotakao i Mula Mustafa Bašeskija još prije četiri stoljeća u svom Ljetopisu. On je govorio i o specifičnostima pisanja dnevničke proze koja graniči između historiografije i književnosti, te o značaju zapisivačevog projekta Istočni bedem Bosne.

Najviše, kako i priliči, o knjizi je govorio sam autor. Duraković je kroz nadahnuto obraćanje podcrtao važnost sjećanja, koje Bošnjacima treba biti primarno u sprečavanju ponavljanja dešavanja sličnih onima koji su se desili u periodu 1992-95. godina. U punoj sali biblioteke MSŠ Sapna njegovi ratni drugovi i mladi koji su rođeni pred kraj rata i u poratnom periodu su kroz interakciju sa autorom na trenutak vraćeni u ratno vrijeme, u koje ih je autor uvijek iznova upućivao kako bi shvatili da je zaborav nedopustiv.

Kroz Istočni bedem Bosne je pomenuto oko 5.000 imena, stotine imena onih koji su poginuli što predstavlja zaista golem nekrologij, zapisi pisani skoro svakodnevno o svemu na što je Duraković nailazio. Pomenute su sudbine običnih ljudi, teškoće kroz koje su prolazili a posebno je mjesto zauzela slomljena neprijateljska ofanziva Čekić i nakovanj. Duraković je najavio još dva koraka u, kako kaže, svojoj misiji otrgavanja ratnih dešavanja od zaborava, snimanjem dokumentarnog filma i objavljivanjem antiratnog romana.

SapnaOnLine Durakoviću želi uspješan završetak najavljenih projekata.

FOTOGRAFIJE


Foto: Šerzad S., Sane B., SapnaOnLine