Ovdje ste:: Vijesti Kultura Amina Gušić na Festivalu sevdalinke
 
 

Amina Gušić na Festivalu sevdalinke

Ispis

4. Festival sevdalinke TK, "Sevdalinko u srcu te nosim", održan je u četvrtak uvečer u Bosanskom kulturnom centru. Cilj festivala je nastaviti i očuvati bosanskohercegovačku tradiciju, odnosno njeno nacionalno blago – pjesmu sevdalinku kao neprolaznu vrijednost i jedinstveno kulturno-historijsko naslijeđe.

Dobrom pjesmom, publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila salu BKC-a, su zabavljali vokalni solisti koji su nerazdvojivi dio ove manifestacije, a to su: Ramiza Milkunić, Nedžad Smajlović, Ivan Grubešić, Damir Jusufović, Amila Alibegović, Amina Gušić, Ibro Bublin, Hašim Muharemović, Murat Vrabac, Rajko Simeunović, Miralem Selimović, Muhamed Mujkanović, Jasmin Hasić, Refija Muslić, Džavid Pamuković, Zekija Suman, Mujo Šantić, Vesna Hadžić, Nedžad Imamović, Almir Kalajlić, Azra Husarkić, Sonja Tešić, Merima Džafić, Miralem Šarić, Tanja Petrović i Subhija Šehović. Pored njih, tuzlanska publika mogla je čuti hor “Iskre”, Ansambl “Tuzlanke” i Mješoviti hor UKUD “Zvonko Cerić”.

Amina je učenica MSŠ Sapna i svoj je talenat počela pokazivati sa KUD-om „Merak“ u Sapni, zatim je nastupala na festivalu „Kalesijsko ljeto“ i nakon toga je uslijedio festival „Sevdah“ takođe u Kalesiji. Amina je u 2011 godini zabilježila dva prva mjesta na festivalima sevdaha u Sapni i Kalesiji. To je bilo odskočna daska da bi dobila poziv za festival pod nazivom „Zvuci Starog Grada“ u Srebreniku.