Ovdje ste:: Vijesti Kultura Preporodovci Tuzlanskg kantona boravili u Turskoj
 
 

Preporodovci Tuzlanskg kantona boravili u Turskoj

Ispis

Predstavnici općinskih društava BZK Preporod sa područja Tuzlanskog kantona bili su prethodnih dana u posjeti Turskoj, gdje su 4 dana imali nezaboravno druženje sa Bošnjacima koji žive u Istanbulu. Član delegacije bio je i Munir Kahrimanović, predsjednik BZK Preporod Sapna.


Cilj posjete bio je uspostava kontakata i kulturne saradnje sa našim ljudima koji žive u ovoj prijateljskoj državi. Kontakti su uspostavljeni zahvaljujući Hamdiji Hodžiću, podpredsjedniku BZK Preporod Doboj – Istok, i njegovom sestriću Bekimu Muftareviću, poznatom novinaru turske televizije TRT, koji je nedavno 26 sati uživo realizirao prenos iz Potočara. Preporodovci su bili gosti dva udruženja «Bosna – Sandžak», jednog koje se nalazi u evropskom dijelu Isatanbula, koje predvodi Zahid Bujubajrak, i onog u azijskom dijelu, na čijem čelu se nalazi Maruf Arslanar. I jedni i drugi su se trudili da se gosti što udobnije osjećaju.

- Kada je rahmetli Alija Izetbegović dolazio u Tursku i pitao koliko ima Bošnjaka u Turskoj, odgovoreno mu je da ima 70 miliona. Time se htjelo reći da Turci Bošnjake smatraju svojom braćom. Turska bi, da može, Bosnu u njedra stavila, kazivao nam je Zahid Bujubajrak. Zahvaljujući Safetu Erdemu, koji se nalazi načelu Fondacije «Prijatelji Bosne i Hercegovine», preporodovcima je omogućeno krstarenje Bosforom.

Husejn Kansu, Bošnjak koji je u tri mandata bio član Turskog parlamenta i koji ima turističku agenciju «Zambak», ponajviše se potrudio u vezi sa organizacijom posjete preporodovaca Istanbulu. Svo vrijeme na usluzi su bili i Amela Zahovik, iz Agencije "Mundijal", te Refik Akova (Sijarić), koji je nedavno dobio Plaketu Grada Sarajeva. Naravno, predstavnici Preporoda su obišli Aja Sofiju, Sultan Ahmedovu ili Plavu džamiju, Top kapiju, Kapali čaršiju, Ejubovu džamiju gdje se nalazi turbe Mehmed-paše Sokolovića i drugih znamenitih Bošnjaka iz Osmanskog carstva. Na kraju posjete je dogovoreno da se kulturna saradnja nastavi, naročito u oblasti jezika jer mlađi zaboravljaju jezik. Gosti iz Tuzlanskog kantona su ponudili domaćinima da u svojim kućama ugoste 50-ak njihove djece koja bi tokom 15-todnevnog druženja sa djecom u Bosni učila bosanski jezik.

- Bilo je predivno. Istanbul, ili Stambol, kako Turci kažu, je prelijep grad. Ima 16 miliona stanovnika, skoro kao 4 Bosne. Prostire se na dva kontinenta. Ima 3600 džamija. Grad je moderan, ali ima dosta sačuvanog orijalntalnog. Narednih dana namjeravam napisati putopis u kojem želim sačuvati uspomene na boravak u ovom carskom gradu, kazao je Fahrudin Sinanović predsjednik BZK Preporod Kalesija.

 

Sa gospodinom Husejnom Kansuom delegacija Preporoda bila je gost na večeri u kući Turčina Muhameda Ćamila Berseda koji je u vojsku ispraćao sina Selima. Dva dana nakon posjete domaćin je imao tešku saobraćajnu nesreću. Automobil mu je potpuno uništen, a on je, nekim čudom, ostao živ. Husejnu Kansuu se kasnije zahvaljivao što mu je doveo goste u kući koji su ga, kako je kasnio rekao, spasili svojim dovama i željama da njega i njegovu porodicu prati sreća.

kalesijske-novine.com