Ovdje ste:: Vijesti Poslije rata Godišnjica zločina u Grbavcima
 
 

Godišnjica zločina u Grbavcima

Ispis

Ovih dana se navršava punih 17 godina od velikog zločina počinjenog od strane srpskih paravojnih snaga nad Bošnjacima zvorničke mjesne zajednice Grbavci, 21. maja 1992. godine.

 

 

U samo jednom danu, ubijeno je i zarobljeno više od 70 mještana ovog sela. Ukupan broj stradalih Grbavčana tokom agresije je 90 osoba, među kojima u i starci i maloljetnici. Većina žrtava je pronađena u masovnoj grobnici Glumina, kasnije identifikovana i pokopana u šehidskom mezarju u Memićima kod Kalesije.

Kako saznajemo, vodi se istraga o zločinu u Grbavcima, ali još nije došlo do podizanja optužnica protiv počinilaca.

U subotu, 23. maja 2009. godine u Grbavcima će biti obilježena još jedna godišnjica stradanja ovog sela i tom prilikom će se otkriti novoizgrađeno spomen-obilježje žrtvama. Na spomen - ploči su uklesana imena 90 ubijenih lica, što je oko petine prijeratnog stanovništva mjesta, po čemi su Grbavci jedno do naselja sa najvećim stepenom stradanja u BiH.

Ceremonija otkrivanja spomen-obilježja započeće u 12 sati ispred džamije u Grbavcima. Planirano je obraćanje visokih zvaničnika, predstavnika porodica stradalih, te prigodan program koji će izvesti hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Biće otvorena i izložba fotografija pod nazivom „Grobnica Glumina - tragovi zla“.

BMG

 
 
 
 

CB Login