Ovdje ste:: Zanimljivosti Ljudi i ćudi Dvije zlatne jabuke
 
 

Dvije zlatne jabuke

Ispis
U Mješovitoj srednjoj školi Sapna, prestavljen je inovativan način promocije zdrave ishrane, posebno konzumacije jabuke i drugog voća.

Ideja „Dvije zlatne jabuke u školi“ predstavlja prihvatljiv način uticaja na učenike srednje škole da se navikavaju svakodnevno konzumirati jabuku, jer su prehrambene navike učenika nezadovoljavajuće a mnoga istraživanja pokazuju da jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od raznih bolesti i produžava život. 

Dvije jabuke, koje smo zbog njihovog značaja nazvali dvije zlatne jabuke, učenik treba da posjeduje kako bi odgodio odgovaranje iz nekog predmeta za naredni čas. Jednu jabuku treba da pokloni svom kolegi odnosno kolegici iz razreda. Mogu se pokloniti kolegama obje jabuke. Važno je da se jabuke odmah jedu kako ne bi dalje išle u opticaj.

Ideja je jedinstvena, kako po svom nazivu tako i po ciljevima koji se žele postići i metodama za ostvarenje ciljeva. Osim toga, ideja je višestruko korisna, zanimljiva, prihvatljiva za učenike srednje škole, lako provodiva i skoro ništa ne košta. 

Zainteresovanost učenika da postignu svoj cilj, da pravdaju nespremnost za određeni čas uz posjedovanje dvije jabuke, predstavlja značajan doprinos postizanju glavnih ciljeva tj. da se svakodnevno konzumira jabuka, ali i ostvare odgojno-obrazovni ciljevi. Projekat potpisuje profesor Muharem Hasanović i u uskoj je vezi sa Danom jabuke i pekmeza koji je postao tradicionalna manifestacija u Sapni.

 
 
 
 

CB Login