Ovdje ste:: Zanimljivosti Ljudi i ćudi Top 10 inovacija koje promijeniše svijet
 
 

Top 10 inovacija koje promijeniše svijet

Ispis
Za dobro ili loše, to su izumi koji su promijenili tijek ljudske povijesti!Povezivanje svijeta- internet, u početku  korišten u vojnoj komunikaciji je prerastao u web linkove previše složen za navigaciju od nas samih. Sada je nemoguće zamisliti društvo bez njega.Televizija-  Gdje bi bio svijet bez televizije? Izumitelj John Logie Baird izvršio je prvu javnu demonstraciju rada televizijskog sistema posjetiteljima Royal Institucije 26. 01. 1926. godine.Računalo- Izumitelj prvog digitalnog elektroničkog kompjutera bio je Claude Shannon, 1940. godine., što je bila prekretnica za programirane uređaje koja su tada bila uobičajena.

Konrad Zuse kreirao je prvo svjetsko operativno računalo Z3, 1941. godine.

Osobno računalo dolazi na komercijalno tržište 1977. godine.

 

Mobilna tehnologija- danas sveprisutan mobitel bio je prektetnica u kominikaciji. U aprilu 1973., dr. Cooper’s Dyna- Tac objavio je prvi mobilni telefon. Danas se mobiteli koriste, osim za komunikaciju, i za igru, zabavu, slušanje muzike…Umjetni život- umjetni dijelovi ( pacemakers) u mozgu i srcu doveli su do revolucije u medicini. Pacemakers ( slika) pomažu kontrolirati ugrađene dijelove tijela. Umjetnim pacemakerom kontroliraju se otkucaji srca dok onaj u mozgu uključuje simulatore mozga koji šalju električne impulse u mozgu kako bi se oslobodili depresije, epilepsije i podrhtavanje.
Eagle oko… prvi umjetni satelit Sputnik 1 je pokrenut od strane Sovjetskog saveza, 4. 10. 1957. godine.

 

Filtar razaranja- bombardiranje Hirošime ne samo da je promjenilo ishod Drugog svjetskog rata, već je promijenio i tijek ljudske povijesti. Završila je sudjelovanje japana u ratu, te je označen početak SAD-a kao međunarodne supersile.

Prva atomska bomba nazvana ‘ Mali dječak’, bačena je na Hirošimu 6. augusta 1945. i  ubila je više od 140, 000 ljudi.Bljesak svjetla- također poznat i kao pojačanje svjetla poticanjem emisije zračenja, a laserska  je svjetlost emitirana u uskom snopu.  Prvi radni laser pokazao je Theodore Maiman, 16. maja 1960.Do beskonačnosti i šire- ljudima je konačno omogućeno putovanje u Svemir, koji im je nekada bio nepoznat teritorij. Putovanje u Svemir je omogućilo ljudima da istražuju druge planete u našem solarnom sustavu. Također im je dozvoljeno da hodaju po Mjesecu.Prvo putovanje oko Zemljine orbite učino je Yuri Gagarin , 12. aprila 1961.

Visoka- dijetalna vlakna- izum donalda Kecka ( slika), Petera Schultza i Roberta Muira, optička vlakna omogućuju prijenos podataka pri velikim brzinama i na duge udaljenosti.

Optičkim vlaknima sada zamjenjujemo stare metalne žice u telekomunikacijskim sustavima tako što su vlakna imuna na elektromagnetske interfence što ih čini savršenima za podatkovne heavy-aplikacije kao što su Internet, televizijske i telefonske veze…

 news.com.au


 
 
 
 

CB Login